Juno Temple Rajongói Oldal

Az első magyar Juno Temple rajongói oldal! A Minden ami Juno menüpont alatt minden fontos dolgot megtudhattok róla, az Interjúkban vele készült eredeti nyelvű, általam magyarra fordított beszélgetéseket olvashattok, a Hírek-rovatban pedig a vele történő, éppen leginkább aktuális eseményekről tájékozódhattok. Angol nyelvű anyaoldal: junotemple.us

Rovatok

Friss topikok

Away DVD, avagy messze az elvárttól

2018.06.18. 11:07 Tévésámán

Számomra a tavalyi év egyik legnagyobb filmes élménye volt az Away, ez a kis költségvetésű, független brit dráma, melyben Juno mellett a nagyszerű Timothy Spall alakítja a másik főszerepet. Eme elsőrangú mozgókép alig kapott publicitást, jellemzően egy amerikai fórumon beszéltem róla és még sose hallott felőle senki; a torrent oldalakon is csupán egyetlen kópia kering belőle. Szerencsére (?) azonban kiadták DVD-n és mivel a nagy Juno-oldalnak kellenének a pillanatképek, ezért némi utánajárás végén megrendeltem magamnak egyet ebből a lemezből.

Mielőtt rátérek a korongra, megosztanék veletek egy érdekességet, amit a második megnézés után vettem észre: Az egyik producer Michael Knowles, Juno karakterét pedig Ria Knowles-nak hívják. 

Akkor jöhet a lényeg: A két ebay-es eladó közül, akiknél fellelhető ez az áru, az első válaszra sem méltatott, mikor megkérdeztem, mekkora a képi felbontás. A második nagyon udvarias és gyors volt, de nem tudta megmondani... Sajnos az 101MTDD002 jelölésű verzióban az Away képe nem valami nagy, jóval 1024x768 alatt van, bár a minőségével semmi gond nincs. Sajnos extrák nincsenek rajta, de beállítások sem, még a feliratot is lespórolták róla. 

Szóval megint eljutottam ahhoz a kérdéshez, hogy miért is fizessek 3000 Ft-ot egy olyan lemezért, ami semmiféle pluszot nem nyújt, viszont még a képe sem sokkal jobb, mint az illegálisan beszerezhető, ingyenes verzióé? Persze, ezúttal egy apró cég kis filmjéről van szó, de ezek a képek, ez a hangulat simán megérdemelne egy blu-ray felbontást...

(Azt meg már csak mellékesen jegyzem meg, hogy egy év alatt összesen 20 kattintás jött az Away-t bemutató cikkre...)

Szólj hozzá!

Címkék: hírek

Új "filmkritika"

2018.03.30. 21:26 Tévésámán

Jobb oldalt a Juno filmjei időrendben menüpont utolsó linkjén mostantól elolvashatjátok az írásomat a Wonder Wheelről. Ízelítő:

wonder_wheel_0805.jpg

Szólj hozzá!

Philip K. Dick's Electric Dreams - 1. évad 8. rész: Autofac

2018.02.04. 20:04 Tévésámán

Jó rég nem írtam semmit, mert amióta átvettem a nemzetközi rajongói oldalt, azóta pláne úgy érzem, hogy fölösleges energiát ölnöm ebbe az oldalba, amit senki sem olvas. Viszont mivel a Filmrajongóra sorozatokról sosem írok, ezért az egyetlen hely, ahol értekezhetek Juno legutóbbi tévés szerepléséről, az ez.

autofac_0947.jpg

Az Electric Dreams egy tavaly indult sorozat, amiben a címben is szereplő híres amerikai író sci-fi novelláit használják alapul. Minden egyes rész egy önálló történet, csak a szerző személye képez köztük laza kapcsolatot, egyébként önállóan is megállják a helyüket. Mindegyik epizódhoz valami híres rendezőt/színészt kérnek fel, hogy legyen valami kis extra érdekesség, ami odavonzza hozzájuk a nézőt. 

Az Autofac esetében a rendezést a sorozatokban otthonosan mozgó Peter Hortonra bízták, és az író volt a valamennyire híres ember, Travis Beacham (Titánok Harca, Tűzgyűrű). Külföldön pedig azért izgultak rá, mert benne van Janelle Monáe, aki a méltán híres Holdfény és A számolás joga című erőteljes propagandákban csillogott eddig, amúgy pedig "énekesnő". Horton és Beacham tutira mentek vele. 

Viszont mégis Juno a főszereplő, őrá épül az egész rész.

autofac_1533.jpg

Eme posztapokaliptikus történetben a nukleáris háború után egy kis falunyi túlélő ember azon mesterkedik, hogy valahogy leállítsák a hatalmas, környezetszennyező, haszontalan és veszélyes Autofac-ot (automatic factory - önműködő gyár). A sztori középpontjában Emily, a hackerlány (J.T.) áll, ő veszi rá a gyárat, hogy küldjön ki egy képviselőt (Monáe), akivel tárgyalhatnak a leállásról - úgy hiszik, hogy az intelligens létesítménnyel meg lehet értetni, mennyire káros a tevékenysége az emberekre nézve. Ha pedig mégsem, akkor jön a B-terv: megpróbálnak bejutni és belülről megsemmisíteni ellenfelüket. Vajon sikerülhet?

A sztori nagyon elgondolkodtató, számos kérdést tartogat: Lehet-e egy gép személyiség, akire hatnak az észérvek? Mikortól számít a mesterséges intelligencia gondolkodó entitásnak? Ezek Dick kedvenc témái, ahogy az is, hogy ki hozott létre kit; hogyan hat az emberre, ha találkozik az általa létrehozott magas szintű gépekkel; ugyanez megfordítva; illetve a mi tesz valakit emberré? Ezek a fő kérdések, amire az író és a sorozat készítői keresik a választ.

A fő cselekmény a túlélés, itt nagyon tetszett nekem a falut vezető három illető közül a kopasz pasas figurája. Kollégája, az idősebb asszony folyton köhög, látjuk és el is mondják nekünk, hogy mennyire szennyezett a levegő, de ez a faszi ennek dacára cigarettázik. Nem elég az alapvetően mérgező légkör, még tesz rá egy lapáttal - ez annyira jellemző ránk, emberekre!

autofac_1782.jpg

Fontos mellékszál Emily és Avi (Nick Eversman) szerelme. Míg a lány "kommandós" és együtt dolgozik a közösség egyik legkeményebb fickójával, Conny-val (David Lyons), addig a fiú csak egy könyvtáros, aki könyveket gyűjt, ráadásul szemüveges, vézna és sánta is. Hősnőnk mégis őt választja, és miközben párja azon kesereg, hogy amit tesz, talán értelmetlen, ő buzdítja - igenis, egy napon Avi könyvei megmenthetik az emberiséget, átformálhatják a világot. Mivel a novellát nem olvastam, ezért fogalmam sincs, hogy ez benne van-e, de ha igen, akkor itt Philip bácsi kicsit hátba veregette magát meg a többi írót, hogy lássuk, amit teszünk, az jó, fontos és hasznos dolog. Ebben a szálban benne van az örök emberi dilemma, a párválasztás kérdése. Emily fiatal, vonzó, eszes, emiatt a testileg halmozottan fogyatékos Avi attól fél, hogy elveszíti őt, mert a sármos, erős és határozott Conny állandóan ott lebzsel a csaj körül, hiszen együtt dolgoznak. Látszik, hogy ennek a pasasnak tetszik Emily, de mégsem tesz lépéseket érte - aztán milyen csalódott pofát vág, mielőtt elindulnak a nagy küldetésre...

Ha nincs elképzelésed róla, hogy mit fogsz látni, akkor fordulatos, érdekes élményben lesz részed, de a lényeg igazából nem az akció, hanem ami a háttérben van - erre utalnak Emily visszaemlékezései. Különben nincs mire panaszkodnom az Autofac kapcsán. A sztori érdekes, és tartogat meglepetéseket, a színészek mind jók, a jelmezek is tetszetősek (főleg Juno szerelése), a számítógépes animáció tűrhető, és a legfontosabb az, hogy elgondolkodtat, miközben képes szórakoztatni. Ha a többi rész legalább fele ennyire jó, akkor az egész sorozat megérdemel egy nézést!

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat

Top 10 Juno-szerep!

2017.12.31. 11:00 Tévésámán

juno_temple_top_10.png

Nemrég egy újságíró vette fel velem a kapcsolatot a külföldi rajongói oldal twitter-felhasználóján keresztül. Valószínűleg a mozikban most (Székesfehérváron éppen nem, de máshol talán?) látható Wonder Wheel - Az óriáskerék kapcsán szeretett volna összeállítani egy listát Juno legjobb szerepeiből, és ehhez minket (az oldalt ketten irányítjuk, egy hölgy és én) kért fel. Kolléganőm átadta nekem a lehetőséget, mondván, én jobban értek hozzá, úgyhogy összeállítottam a listámat és elküldtem ennek a bizonyos Daniel Hoyos-nak. Ő gyakorlatilag változtatás nélkül publikálta a szövegemet, még a nevemet is beleírta:)

A cikk itt olvasható, természetesen angolul.

Boldog, Juno-filmekben gazdag Új Évet kívánok!

Szólj hozzá!

Címkék: hírek

Frissítés

2017.10.30. 19:50 Tévésámán

Oldalt a Juno filmjei időrendben dobozba bekerült a nemrég bemutatott Meet Cute című rövidfilm és a One Percent More Humid. Legközelebb decemberben lesz új, vele kapcsolatos mozis bemutató, a Wonder Wheel, melyet Woody Allen rendezett; illetve hamarosan elérhetővé válik majd a Philip K. Dick's Electric Dreams Junos epizódja is!

wink.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: hírek

Pandaemonium - Juno első filmje!

2017.08.13. 11:04 Tévésámán

Nagy büszkeséggel jelenthetem be, hogy tegnapelőtt publikáltam a kritikát Juno legelső filmjéről, a rendkívül ritka Pandaemoniumról. Ezt az alkotást kizárólag dvdn vagy videokazettán lehet elérni, én magam egy ausztrál barátom segítségével jutottam hozzá, dvdn. 

Ez egy kitűnő dráma, nagyszerű színészi játékkal, mely két híres angol költő, Samuel Taylor Coleridge és William Wordsworth félig igaz, félig fiktív barátságát/vetélkedését mutatja be. Érdekesség, hogy a rendező Juno apja, Julien Temple volt, és a lánya mellett az egyik fiát, Leot is szerepeltette. A Temple-gyerekek a történet szerint testvérpárt játszanak, szövegük nincs. Egyébként Julien egy korábbi rendezésébe már beletette legidősebb gyermekét, de abból (Vigo - Egy szenvedélyes élet) végül kivágták a jelenetét. 

31_lrnfdjv.jpg

Tegnap óta a nemzetközi oldalon a filmből készített állókép-gyűjtemény is elérhető. 

Innentől fogva már csupán egyetlen alkotás hiányzik Juno filmográfiájából, a Bastard című rövidfilm, melyet Kirsten Dunst dirigált. Aki esetleg látta vagy tudja, hol lehet beszerezni, kommenteljen!

Szólj hozzá!

Címkék: hírek

Juno 28

2017.07.21. 13:24 Tévésámán

Happy 28th Birthday, Juno!

juno-temple061926.jpg

Ismét elérkezett a július 21, Juno Temple születésnapja. Ezúttal is megnéztem az összes elérhető filmjét, a róluk szóló cikkeket fokozatosan publikálom a Filmrajongón. Kettő még hátra van, de akkor jöjjön egy kis összefoglalás a három alkotásról!

1. The Most Hated Woman in America: A témája, a szereplők személyisége és a benne található erőteljes propaganda miatt nem tetszett. A színészi játék azért jó volt, és Juno ebben a filmben egészen megcsúnyult, hogy életre keltsen egy agymosott fiatal nőt. Inkább eltekintenék az újranézésétől és másnak se igazán ajánlom...

2. Henry: Cuki, hangulatos. Juno egészen úgy néz ki benne, mint a Kismadarakban. Fura, hogy a rendezője miért nem kapott több lehetőséget ezek után...

3. Away: Minden tekintetben fantasztikus élmény volt, csak ajánlani tudom! Tavaly ugyanezt mondtam az Egyszer Lenről is, de ez biztos, hogy azzal ellentétben ez megőrzi az erejét az újranézéskor. Ennek bizonyítéka, hogy most válogatom a belőle elmentett képeket, és csak ezalatt már két új gondolatom támadt a látottakkal kapcsolatban. Nagyon jó volt.

born_today.png

Előreláthatólag ebben a pillanatban egy sorozat (valahány epizódja) és 3 film van Juno rezüméjén, amiket jövőre megnézhetek - vagy talán még előbb is? A külföldi oldal irányítását még mindig tanulom, sok időt kell rászánnom, de megéri. Aki tud angolul, jobb oldalt a Minden, ami Junoban kattintson a legfelső linkre!

Szólj hozzá!

Címkék: hírek

Nagy hír, kis interjú, plusz videoklip

2017.06.20. 12:44 Tévésámán

Ebben a hónapban még egyetlen poszt sem született, de most jön egy nagy bejelentés! Évek kitartó munkájának köszönhetően elnyertem azt a privilégiumot, hogy admin lettem a nemzetközi Juno Temple rajongói oldalon! Az oldal eredeti tulajdonosa fokozatosan tanít be és hamarosan én fogom irányítani az egész weblapot! Emiatt innentől kezdve itt már csak a születésnapi ünnepség keretén belül lesznek új bejegyzések, illetve a heti tévés filmajánló frissül továbbra is, a többi energiámat a rajongásból viszont oda fordítom majd. (Ezt az oldalt amúgy se olvassa senki...)

Az interjút az említett nemzetközi oldal tette közzé:

Juno Temple életrajzi filmben játszana + szerepet kapott az Electric Dreams-ben

A 27 éves színésznő - aki olyan filmekben szerepelt, mint a Szarvak vagy a Demóna - elmondta, hogy szívesen játszaná el egy életrajzi film főszerepét, mert így "átváltozhatna valakivé, akit az egész világ ismer." Saját szavaival: "Sok dologba kóstoltam már bele, de az, hogy belekóstolsz valamibe, nem ugyanaz, mintha végigennél egy teljes menüt." [Itt valójában egy angol metaforát használ, ami szó szerint azt jelenti, hogy beledugtam a lábujjamat - teljesen lemerültem, de magyarul ezt nem használjuk. Örülök, hogy a Szarvakat választották példának, mert abban tényleg ő a női főhős és remekül alakít.] "Tök jó lenne egy Judd Apatow-vígjátékban szerepelni. Vagy eljátszani egy életrajzi film főszerepét, és közben átalakulni valakivé, akit az egész világ ismer. Mindig szerettem volna eljátszani Marilyn Monroe-t, de azt már Michelle Williams bezsákolta." [A Drunk History-ban mégis megadatott neki ez a lehetőség, és az említett Michelle Williams-féle moziról úgy tudom, hogy megbukott.] 

És miközben a színésznő arra vár, hogy beteljesüljenek szerepálmai, mesélt nekünk a jövőbeli tévés és filmes munkáiról, köztük az Abszurd alakot rendező Woody Allennel közös filmjéről. [Fura, hogy Allennél miért ezt említették.] A The Guardiannek ezt nyilatkozta: "Várom, hogy bemutassák pár filmemet. Az egyiket Woody Allen rendezte és lenyűgöző élmény volt. Lesz egy tévés munkám is, a címe Electric Dreams [Philip K. Dick's Electric Dreams], ami Philip K. Dick történetein alapul. Olyan, mint a Black Mirror, amiben minden epizód egy-egy önálló kis bizarr film." [Az utóbbi jó hír, mert amúgy nem lennék kíváncsi rá.] 

A szőke szépség még arról is beszélt, hogy frusztrálja, amiért elérte a hollywoodi "köztes kort": [És itt megismétlik azt, amit ebben az interjúban mondott.] 

Eredeti forrás itt, angolul. Az információ benne volt, rövid és gyorsan olvasható, viszont látszik, hogy nem az adott weboldal saját munkája ez, hanem más helyekről ollózták össze. A választás az elején a filmográfiájából lehet a szerencsés véletlen műve is...

Végül egy újabb videoklip, immár a harmadik, amiben Juno szerepel (elvileg régebben volt még egy "nulladik" is, de azt sose láttam). Az előadó zenekar (most legalább egyértelmű, hogy ez egy zenekar) a The Shelters neve nekem semmit se mond, és a személyes véleményem az, hogy az énekes hangja elviselhetetlen, de a Juno-tartalom nagyon jó. Kár, hogy az egész videónak semmi értelme, meg hogy sose vállal munkát valami legalább majdnem jónak nevezhető muzsika mellé készülő klipben...

Szólj hozzá!

Címkék: hírek interjú sorozat

Több huszonéves női karakter kell a filmekbe – most fontos időket élünk

2017.05.23. 22:54 Tévésámán

dior_dinner2.jpg

Az alábbi interjút az amerikai partneroldal tette közzé, a fordítás a saját munkám. 

A brit színésznő gyermekként került a rivaldafénybe az Egy botrány feljegyzései, a St. Trinian’s és a Vágy és vezeklés révén, de most, 27 évesen, már túl idősnek érzi magát a tini-szerepekhez, viszont túl fiatalnak a harmincas figurákhoz: ’Egy csomó szerep vár olyanokra, akik fiatalabbak és van egy csomó azoknak is, akik kicsit idősebbek és a harmincas éveikben járnak.’ – mesélte a Standardnek. – ’Én valahol a kettő között vagyok. Talán egy jó napomon még mindig el tudnék játszani egy 18 évest, de már egyáltalán nem vagyok annyi. Ez elég elkeserítő volt ebben az évben.’  

Temple szerint fontosak a húszas éveikben járó nőkről szóló történetek, hiszen ’ez az, amikor rádöbbensz, ki vagy, erről olyan sokat lehetne írni. A helyzet, amiről beszéltem, változó, némelyik évben csupa csodás szerepet kapok, néha meg egy ilyen se jön’ – mondta. Dacára ennek a nehéz életkornak, Temple karrierje egyre csak erősödik, mióta Londonból Los Angeles-be költözött. Timothy Spallal játszik együtt David Blair legújabb Blackpoolban játszódó drámájában, az Away-ben, valamint nemrég fejezte be a munkát Woody Allen Wonder Wheeljén. Temple hozzászokott a rivaldafényhez, hiszen a rock-dokumentum-rendező Julien Temple lánya, első szerepét pedig nyolc évesen játszotta a Vigo: Passion for Life-ban. [A jelenete végül kimaradt a filmből.] 

Kis híján húszévnyi tapasztalattal a háta mögött saját elmondása szerint már jobban tűri a kudarcokat, de még mindig ’úgy bőg, mint egy csecsemő’, ha mégsem kap meg egy szerepet. ’Nem hiszem, hogy ez el fog múlni egyszer, de ha mégis, akkor abba kell hagynom, amit csinálok, mert ez mutatja, hogy még mindig nagyon érdekel, és ez fontos. Próbálom nem személyes sértésnek venni, ha mégse bújhatok bele ennek a karakternek a bőrébe, és megengedem magamnak, hogy jól kisírjam magamból ezt az érzést.” 

Temple saját hétköznapi természetét annak tudja be, hogy őszinte és elfogadja, hogy senki sem tökéletes: ’Nagyon fontos, hogy önmagad lehess, őszinte lehess, és olyan emberekkel lóghass együtt, akiket szeretsz. [A következő mondat jelentésében nem vagyok 100%-ig biztos.] Nem lehetsz tökéletes és ezt üzenem minden fiatal lánynak, aki színésznő akar lenni.’ 

Az Away jelenleg látható a mozikban és megjelent DVD-n is.

 

Eredeti szöveg: http://junotemple.us/?p=1288 és ez itt a forrása: http://www.standard.co.uk/showbiz/celebrity-news/juno-temple-we-need-more-roles-for-women-in-their-mid20s-it-s-an-important-time-a3542521.html

Szólj hozzá!

Címkék: interjú

Drunk History 4. széria 2. epizód: Legends

2017.05.09. 11:40 Tévésámán

Pár hónapja (?) az itthoni Comedy Central elkezdte sugározni a magyarul tényleg elmésen lefordított Tömény történelem (Drunk History) című amerikai sorozatot, csak éppen kis hazánk híres múltbéli személyeivel. Fogalmam sincs, hogy a széria él-e még, mivel sosem nézem ezt a csatornát, régen is csak akkor ültem le elé, amikor Hofit adtak.

drunk_juno2.jpg

A Drunk History egy érdekes koncepción alapul: Van egy beszélgetőtárs, egy kamera és egy illető, aki részegre issza magát, majd ezek után az a feladata, hogy a kamera előtt elmondja egy előre kiválasztott történelmi személyről azt, amit megtanult. A mesélők mindig alaposan felkészülnek az említett illetőből, ám az elfogyasztott alkohol hatására az adatok és a mai világ meg a régi bizony összekeverednek, szóval a készítők szándéka szerint a históriák nevettető formában kelnek újra életre. És a lényeg az, hogy amit és ahogyan az illuminált állapotban lévő beszélő elmond, azt később korhű öltözéket viselő színészek korhű díszletek között úgy és aképpen adják elő, ahogy ezt ez a személy tolmácsolta. A végeredmény pedig annyi, hogy miközben a beszélgetőtárs a kamera mellett ülve hallgatja a vele szemben lévő elbeszélőt, annak szavai megelevenednek előttünk. Elvileg lehetséges ebben a formában tanítani, információt átadni, megismertetni egy-két olyan momentumot/embert a régmúltból a nézőkkel, akikről addig talán nem hallottak, de a végeredmény sajnos általában (legalábbis az én szememben) inkább szánalmasan nevetséges, mint vicces és szórakoztató lenne... Juno korábban már benne volt ebben a szériában, akkor egy polgárháborús hősnőt alakított, most pedig nemrégiben Marilyn Monroe bőrébe bújt!

drunk_juno1.jpg

Azt még nem mondtam, hogy egy-egy epizód általában két-három szegmensből áll, az első Juno-rész kettő, ez pedig három darabos. Itt először az egyik első "daredevilt" ismerhetjük meg (fogalmam sincs, hogy hívják ezt magyarul, olyan személy, aki például kötélen átsétál a World Trade Center tornyai közt vagy nagyon magasból leugrik, átugrat 50 helikopter felett motorral, stb.), akinek a specialitása a vízesésekről történő leugrás volt. Ez a fele számomra a legirritálóbb, mert a pasas, aki előadja, egyáltalán nem vicces, és a műsor csak akkor működik, ha az elbeszélő jó humorú, vagy humorosra issza magát. Ennek a pofának ez nem jött össze...

drunk_juno7.png

A második részben van Ms. Temple, és ez az éppen nemrég születésnapos Ella Fitzgerald és Marilyn Monroe barátságát tárja elénk. Itt a mesélő attól válik nevettetővé, hogy párszor alig bír beszélni, olyan részeg, erre a készítők is ráépítettek (az egyetlen alkalom volt, mikor ténylegesen meg tudtak nevettetni), a sztori pedig érdekes, hiszen ismerjük a fekete énekesnőt és a fehér színésznőt, de a kapcsolatukról én legalábbis sosem hallottam még. Azt, hogy ennek mennyi a valóságalapja, nem ellenőriztem, de elhiszem nekik, hogy tényleg megtörtént. Szegény Gabourey Sidibére rossz ránézni, bár valószínűleg önhibáján kívül néz ki úgy, ahogy, de az tény, hogy irtó jól alakította Ellát. Juno a legkevésbé se hasonlít Marilynre, viszont megoldotta a díva-karakter életre keltését. Ez a részlet mindenben klappol, jó a mesélő, érdekes a sztori és jók a színészek is.

drunk_juno8.png

A harmadik végül egy igazán filmes téma, hiszen Buster Keatonről szól. Ez a fele az ismeretterjesztés kapcsán tetszett, az elbeszélő azonban tesz róla, hogy nehogy politika nélkül maradjunk, hiszen a Uniter Artists-os részben hosszasan gúnyolódik a hírhedt eredeti The Birth of a Nation rendezőjén... Szóval itt látszik (meg picit az első szegmensben is), hogy mi a baj a Comedy Centrallal, és most teljesen mindegy, hogy melyik politikai oldalon állok, ez és az ehhez hasonló kiszólások nem kellenének egy szórakoztató műsorba. 

Minden tekintetben a korábbi Juno-epizód viszi a pálmát ezzel szemben, ennek az eleje unalmas, a közepe jó, a vége teli van propagandával... Nekem összesítésben nem tetszett.

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat