Juno Temple Rajongói Oldal

Az első magyar Juno Temple rajongói oldal! A Minden ami Juno menüpont alatt minden fontos dolgot megtudhattok róla, az Interjúkban vele készült eredeti nyelvű, általam magyarra fordított beszélgetéseket olvashattok, a Hírek-rovatban pedig a vele történő, éppen leginkább aktuális eseményekről tájékozódhattok. Angol nyelvű anyaoldal: junotemple.us

Rovatok

Tévésámán többi oldala

Friss topikok

Ted Lasso: Negyedik évad?

2024.09.01. 16:49 Tévésámán

Ha ma azt mondom, sorozat, akkor mindenkinek a Netflix ugrik be, vagy valami más, ehhez hasonló előfizetéses akármi. Tehát, ahogy a névben benne is van, a lényeg a "fizetés", a pénz - ez persze mindig is így volt.

De ha a pénz a lényeg, akkor olyan sorozatok kellenek, mint a Columbo, mert ott nincsen karakter-fejlődés, nincsen összefüggő történet, az egyes epizódok között nagyon kevés a kapcsolat, sőt, még az is kérdéses, hogy a korábbi epizódok egyáltalán megtörténtek-e? Van, amikor Columbo tud olaszul, van, amikor nem; néha tengeribeteg lesz már attól, ha fellép egy vízi járműre; máskor simán bírja az efféle utazást. Az ő nevével és karakterével akármennyi részt le lehet forgatni, mert nincs egy A pont, amiből el akarunk jutni egy ZS-pontba, csak az egyes epizód létezik és az ottani realitás. Éppen ezért nem haragszik a néző, ha a félszemű nyomozó elfelejti ősei anyanyelvét, vagy ha a családfáját lehetetlenség felvázolni.

De manapság már az "alkotók" nem gondolkodnak ilyesmiben, hanem van egy felütés, amit általában ellopnak valahonnan, ezzel kitalálnak egy rövid cselekményt, amiből aztán attól függően, milyen hosszúra tudják elnyújtani, lesz egy sorozat vagy egy mini-sorozat. Mini-sorozat az, ahol van eleje és vége, a készítők pedig nem akarnak és nem is tudnak többet kihozni belőle, erre kitűnő példa a The Offer - csakhogy az ottani téma, A Keresztapa születése továbbvihető lenne, hiszen van Keresztapa 2. és 3...

A Ted Lasso a sorozatok első kategóriájába tartozik, az alapötletet egy korábbi reklámvideó-sorból és A nagy csapatból lopták, semmiféle eredeti nincsen benne. Ellenben azonban a "kutyaütő edző bajnokságot nyer"-klisével, Lasso úrnak itt nem sikerül csodát tennie az első évadban - és ezzel nyugodtan le lehetett volna zárni az egészet. De nem tették. Miért? A pénzért. Amikor a széria csúcson volt és utólag is mindenki, aki rajong érte (meg akinek fizettek), azt mondta, hogy a Covid-őrületben jól esett Ted pozitívuma, a jó üzenet, amit közvetít, de közben telt-múlt az idő és a második évadnál még mindig simán abba lehetett volna hagyni, a lezárások véget értek, nem volt értelme folytatni, mégis folytatták.

A harmadik évadban pedig a baloldalinak mondott ideológia már olyan szintre ért, hogy az első három vagy négy rész után képtelen voltam tovább nézni, mert az utolsó érdekes, eredeti és ténylegesen szórakoztató vonalat is kiölték belőle. Addig még el tudtam viselni úgy, hogy áttekertem mindent, ami nem Keeley, Roy és Phoebe volt, de aztán Phoebe-t kiírták, Keeley-ből leszbikust csináltak, Roy meg egyszerűen unalmassá vált, mert elvették tőle azt a két mellékszereplőt, akikkel együtt jó volt nézni.

És már a kezdetek kezdetén is "felvilágosult" volt ez az egész, számos példa van erre: Rebecca az erős nő, akinek nincs szüksége férfira; a csapat tele van afrikaiakkal; a feltörekvő, nagy szakember indiai; az utcán játszó, visszatérő focista egy fekete lány. Aztán az erős fehér nő összejön a nála jóval fiatalabb fekete férfival, aki ráadásul a beosztottja; utólag pedig ugyanebből a fekete férfiből kitűnő hazafit és morálisan megingathatatlan hőst csinálnak, mikor nem fogadja el a milliárdos ajánlatát, mert az egy olyan céget vezet, ami kizsákmányolja Afrikát. Van még más is, de fölösleges felhozni.

A harmadik évadot senki se szerette, csak ezt kevesen mondják ki így, a rajongók (meg a bértollnokok) mentegetik, holott nincs mit mentegetni. A kiinduló első évadban még tényleg volt nagyon jó humor, amit megtalálhatunk a második évadban is; utána viszont a humort az alapot nyújtó futballal együtt kiölték a Ted Lassoból; a helyére unalmas drámát, "virtue signalingot" és propagandát öntöttek; magyarul fontosabb lett Ted, Rebecca és Keeley szerelmi élete minden másnál; hirtelen lett egy csomó meleg figura, stb., stb., stb. Miután végre vége lett, még egy éven át siratták, lovagoltak rajta és "kattints rám"-cikkek garmadájával "emlékeztek rá". Nagyon reméltem, hogy megszabadulunk tőle, nem lesz se folytatás, se spinoff (az eredeti nyomán elinduló széria, lásd mondjuk a Trónok Harcából lett Sárkányok Házát vagy a Doctor Whoból lett Torchwoodot). Sajnos az elmúlt két hétben bejelentették, hogy lesz negyedik évad...

Három okom is van, miért nem kell még több Ted Lasso: 

1. A sorozat alapötlete már a második évadban meghalt. Fokozatosan, de érezhetővé vált, mennyire eltűnt a foci az egészből, és ha nincs benne foci, akkor már nem szól semmiről.

2. Nincs már benne humor. Az első évadon nagyon jókat röhögtem, ami feledtette velem az ideológiai töltetet; a másodikban meg tudták ismételni ugyanezt, csakhogy a propaganda felerősödött; a harmadikra pedig eltűnt a nevettetés, maradt az ideológia, abból pedig kapunk éppen eleget bármely más forrásból.

3. A Ted Lasso nem lett márkanév. Hiába próbálták nagyon erősen benyomni a köztudatba, Európában szinte senki se hallott róla; feltehetőleg az amerikai kontinensen kívül sehol se sikerült gyökeret vernie és ezért a korábban meglévő rajongótáboron kívül (amiből azért sokan utálták a harmadik évadot) mások számára nincs megszólító ereje. Ha buzikat, eltérő bőrszínű párokat és gonosz fehér embereket akarok nézni, akkor miért válasszam pont ezt, mikor ott van 200 másik pontosan ugyanilyen ideológiára épülő förmedvény, amit sokkal jobban reklámoznak és olyan márkanév alatt futnak, amiről már hallottam (pl.: A Gyűrűk Ura, Csillagok Háborúja)?

Tehát visszaértünk a pénzhez, mert az Alma Televízió Plusznak, Jason Sudeikis-nek, Brett Goldsteinnek és Hannah Waddinghamnak is kell, tehát jöhet az új évad. Még annyi kis reményem maradt, hogy Juno esetleg nem tudja vagy nem akarja elvállalni az újabb évadot és akkor lesz egy másik Keeley vagy kihagyják ezt a figurát; ám ennek az esélye nagyon pici, mert ő is pénzből él...

Ha pedig most ne adj' Isten, visszamennénk arra a színvonalra, amit az első évad nyújtott, lejjebb vennék a propagandát legalább 50%-kal, lennének ténylegesen vicces poénok és foci is, akkor meg még mindig ott lenne a harmadik évad árnya. Elismernék a létezését? Mindenki úgy csinálna, mintha meg se történt volna? 

Szerintem nincs szükség negyedik évadra, ha lesz, akkor remélem, hogy csúfosan megbukik és végre elfelejthetjük az egészet.

Szólj hozzá!

Címkék: hírek sorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://junotemple.blog.hu/api/trackback/id/tr7318479729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása