Juno Temple Rajongói Oldal

Az első magyar Juno Temple rajongói oldal! A Minden ami Juno menüpont alatt minden fontos dolgot megtudhattok róla, az Interjúkban vele készült eredeti nyelvű, általam magyarra fordított beszélgetéseket olvashattok, a Hírek-rovatban pedig a vele történő, éppen leginkább aktuális eseményekről tájékozódhattok. Angol nyelvű anyaoldal: junotemple.us

Rovatok

Tévésámán többi oldala

Friss topikok

Juno Temple életrajza

2012.07.01. 20:49 Tévésámán

Glorious 39 premier.jpg

Juno Violet Temple brit színésznő, 1989. július 21-én született az Egyesült Királyságban. Filmes család sarja, édesapja a punk-kultúra híres dokumentaristája, Julien Temple; édesanyja Amanda Pirie producer. Van két öccse, Felix és Leo. 

Négy éves korában Julien levetítette neki Jean Cocteau A szép és a szörnyeteg című filmjét és a kis Juno ekkor határozta el, hogy színésznő szeretne lenni. Első szereplése édesapja Vigo című munkájában volt, négy évvel később, ám a jelenetei a vágószoba padlóján végezték. A Vigo kritikailag és pénzügyileg is megbukott, így talán nem járt rosszul, hogy kimaradt belőle. Julien viszont még egy lehetőséget adott neki, így a soron következő rendezésében, a Pandaemoniumban bukkant fel először a vásznon, sajnos ez sem lett sikeres.

Következő megmérettetése az Egy botrány részleteiben volt, ahol kezdőként Judi Dench és Cate Blanchett oldalán próbálhatta ki magát. Első igazán nagy sikere ezután jött, a Vágy és vezeklésben, ahol szőke tincseit vörösre festették és így ő lett a konfliktust kiváltó Lola Quincey. 

Celia double.jpg

Az újabb évek négy Angliában játszódó mozit hoztak, ezek mindegyikében egy-egy bentlakásos iskola növendékét alakította: St. Trinian’s – Nem apácazárda, Vadócka, Cracks (Merülések) és St. Trinian’s 2: A Fritton arany legendája. A legelsőből szintén nagyrészt kivágták őt, mert karaktere, Celia, drogos; ám a folytatásban megváltoztatták és környezetvédőt csináltak belőle. Bár mindkét St. Trinian’s-ben csak mellékszereplő, extrém frizurája miatt sokan megjegyezték már ekkor. A Vadóckában Emma Roberts egyik szobatársát, az ügyetlenkedő Drippy-t keltette életre; a meglepően komoly és mellbevágó Cracks-ben pedig az úszócsapat kapitányát, Dit (ejtsd: Dáj). Ezekben az alkotásokban többek közt Eva Green, Natasha Richards, Rupert Everett és Colin Firth voltak a partnerei. 

Közben részt vett egy igazi szuperprodukcióban, A kezdet kezdetében; ahol Michael Cera Oh-jának szerelmét, Eemát játszotta. Ebben a filmben olyan neves sztárok mellett dolgozhatott, mint Olivia Wilde, Jack Black vagy Oliver Platt; a rendező a vígjátékok nagyágyúja, Harold Ramis volt. Bár A kezdet kezdete nem aratott sikert, a pénztáraknál mégis jelentőset kaszált és az aranyló hajú, zöld szemű lányt sokan szívükbe zárták, többek közt én is. 

Egy másik, sokkal komolyabb történelmi mozgóképben, A másik Boleyn lányban is felbukkant Juno, mint a törtető, akaratos Jane Parker; partnerei Natalie Portman, Scarlett Johansson és Eric Bana voltak. Diane Krueger fiatalkori énjét is eljátszotta a 2010. egyik legjobb európai filmjének választott, elképesztő hatású Mr. Nobody-ban; valamint mellékszereplőként megjelent a Ben Stiller nevével fémjelzett drámában, a Greenbergben és a kitűnő angol színjátszókat felvonultató háborús drámában, a Dicső ’39-ben is. 

layin on the floor.jpg

A 2010-es évben aztán Temple kisasszony igazán belevetette magát a független filmek készítésébe. Kezdetnek két rövid alkotás, a Bastard és a Swerve jött; majd kapott két nagyobb szerepet is. Az első Gregg Araki Kaboom!-jában volt (magyar címe Nagy badabumm), ahol a szabados elveket valló Londont testesítette meg Thomas Dekker oldalán. Ez Juno első munkája, amiben szinte teljesen meztelenül jelenik meg. A Kaboom!-ot követte a ’80-as években játszódó, megható és izgalmas dráma/vígjáték/road movie, a Dirty Girl, ahol karaktere a középiskola rosszlánya, aki összeáll egy magányos, meleg sráccal, hogy együtt induljanak útnak múltjuk és önmaguk megismeréséhez. Az Abe Sylvia rendezésében készült Dirty Girlben Milla Jovovich, Mary Steenburgen és William H. Macy voltak a partnerei. Pénzügyileg egyik alkotás sem teljesített jól, ám mivel mindkettőben központi szerepet játszik a homoszexualitás, így mégis sikerült megtalálniuk a közönségüket. 

Jelenleg a Magyarországon is elérhető utolsó munkája a Paul W.S. Anderson által újraalkotott A három testőr, ahol az őskor és a századelő után Juno megjárhatta a felvilágosodás korszakát is, mégpedig Anna királynő, XIII. Lajos feleségének bőrében. Ekkor másodjára játszhatott együtt Jovovich-csal és először Orlando Bloommal, Mads Mikkelsennel, meg Til Schweigerrel. Ez a film is A kezdet kezdete sorsára jutott. 

Most éppen Juno Temple alábbi munkái várnak bemutatásra vagy hazánkba érkezésre: Henry (ebben csak mellékszereplő, semmit nem lehet tudni a műfaáról vagy a történetéről), Little Birds (két elszökött lányról szóló dráma), Killer Joe (a nyár nagy durranásának készülő független, vérben és fekete humorban bővelkedő bérgyilkosos mozi), Small Apartments (egy regény alapján elkészült krimi-vígjáték), Jack and Diane (vérfarkasos leszbikusokról mesélő horror-dráma). 

Just Impolite.jpg

Előkészületi szakaszban vannak vagy éppen most kerülnek rögzítésre ezek a filmjei: A Sötét Lovag: Felemelkedés (erről még lesz szó), Lovelace (az azonos nevű híres pornószínésznő életrajzi filmje, főszerepben Amanda Seyfried), The Brass Teapot (független fantasy-dráma), Truck Stop (egy különös barátság története), Magic Magic (őrületről szóló horror), Maleficent (a Csipkerózsika sajátos feldolgozása Angelina Jolie és Elle Fanning főszereplésével), Wild Side (akciófilm, Nicholas Cage-dzsel), Girls’ Night Out (a mostani II. Erzsébet királynő és nővére, Margit hercegnő fiatalkorának egyik meghatározó estéjét mutatja be), A Girl And A Gun (romantikus akció-dráma). [Az utóbbi háromból csak a középső készült el, de Margit hercegnőt végül mégsem Juno játszotta.]

Hazánkban mindössze három munkáját mutatták be, a St. Trinian’s-t, A másik Boleyn lányt és A három testőrt, ezek mellett dvdn beszerezhető a Greenberg, a Vágy és vezeklés meg az Egy botrány részletei is, ám az összes többi filmje a magyar közönség előtt ismeretlen. [2016-ra a listát még meg lehet toldani a Demónával, a Fekete misével, a TDKR-rel és a Sin City második részével.]

Ezt az oldalt azért hoztam létre, mert úgy hiszem, hogy A Sötét Lovag: Felemelkedés után sokkal többen fogtok felfigyelni majd Junora és akkor lesz egy hely, ahol tájékozódhattok róla. [Sajnos ez a tipp nem jött be, összesen kevesebb mint két percet szerepelt...]

Szólj hozzá!

Címkék: adatok

A bejegyzés trackback címe:

https://junotemple.blog.hu/api/trackback/id/tr14622785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása