Juno Temple Rajongói Oldal

Az első magyar Juno Temple rajongói oldal! A Minden ami Juno menüpont alatt minden fontos dolgot megtudhattok róla, az Interjúkban vele készült eredeti nyelvű, általam magyarra fordított beszélgetéseket olvashattok, a Hírek-rovatban pedig a vele történő, éppen leginkább aktuális eseményekről tájékozódhattok. Angol nyelvű anyaoldal: junotemple.us

Juno a tvben/moziban

Rovatok

Tévésámán többi oldala

Friss topikok

Fargo - 5. évad, 8. rész

2024.01.08. 20:38 Tévésámán

Mivel naponta figyelemmel kísérem a Junohoz köthető Instagram-oldalakat, illetve kapok Google-hírlevelet is a vele kapcsolatos hírekkel, ezért nehéz elkerülni a szpojlereket a sorozataiból. Jó dolog, hogy eddig a Bakelit kivételével igazán egyik se érdekelt, mert a Dirty John csak simán fura és életidegen, a Ted Lasso és a Fargo viszont "felvilágosult" szemét propaganda. Most is 4 napig tartott, mire rávettem magam, hogy megnézzem a legfrissebb epizódot, de furcsa módon ezúttal pozitívan csalódtam. Új rendező lépett a színre, a neve Sylvain Wright és valószínűleg neki köszönhetően a mocsok teljesen háttérbe szorult ebben a részben!

Mielőtt viszont belevágunk, itt van 2 előzetes kérdés: Ha Dot 8 éve házasodott össze a jelenlegi férjével, de 11 éve lépett le Roy-tól, akkor ott az a 3 év a Rambo-képzésre - ha jól emlékszem a számokra.. De miért nem ezt mutatják be? Ha pedig Roy kb. 8 éve verte meg őt utoljára, akkor a hátán lévő nyomok a 2. részből csakis a lépcsőn leeséstől származhatnak, de úgy mutatják be, mintha nem ez lenne a helyzet. 8 év után a verésnek nem kellene, hogy nyoma maradjon, szóval akkor amit a tükörben néz, az pontosan micsoda?

fargo_s05e08_2160p_web_h265-successfulcrab_0127.jpg

A nyitánynál jön egy felirat, hogy "családon belüli erőszakot fogunk ábrázolni, vigyázat"Ha valakit fejbe lőnek, az teljesen oké, de az, hogy családon belüli erőszak lesz, arra külön fel kell hívni a figyelmet? Az ez után következő, kellemes zenével aláfestett jelenetről nem tudnám megmondani, mi a franc volt és hogy mi a francért kellett ide, de hát olyan neveket láthattunk meg hallhattunk benne, mint a John Sasquatch (sasquatch = Bigfoot) vagy a Blew Noyes (blew = felrobbantotta vagy elfújta, esetleg leszopta). Ez talán újabb belső poén Noah Hawley idióta névválasztásaira? Ez az egész ügyintézés rajzfilmekbe illő: Minden oké, adj egy pecsétet. Se aláírás, se számítógépes nyilvántartás, semmi. Nekem így is jó, itt a pecsét, át se olvasom. Még egyszer ki kell emelnem, hogy 2019-ben járunk, ahol pusztán ahhoz, hogy a bankban befizess egy összeget, először is át kell adnod a személyes okmányaidat, hogy be tudjanak azonosítani, nem elég csak bemondani a nevedet; utána pedig a befizetést követően adnak egy papírt, amit alá kell írnod, ők ugyanígy aláírják és ebből kapsz egy példányt, de náluk is marad egy; nem beszélve arról, mennyit pötyög az ügyintéző a számítógépbe. Aki járt már garancia-ügyintézésen műszaki cikkel kapcsolatban, emlékezzen vissza, az mennyi időbe telt és mivel járt, itt pedig emberek akarják megváltoztatni a nevüket! Közben rájöttem már, mi volt az értelme a jelenetnek, de utólag elmondható, hogy igazából semmi, ez csak időhúzás. Ha vicces akart lenni, az nem sikerült.

fargo_s05e08_2160p_web_h265-successfulcrab_0173.jpg

Következik a "Roy megpróbálja kivinni Nadine-t a kórházból"-szekvencia, ami egyszerűen nevetséges. Az ügyintéző nő, aki rögtön látja, hogy baj van, de pont ismeri őt a sheriff, pont meg is tudja zsarolni. Persze ilyenkor nem lehetne elvárni, hogy Roy kedves legyen, de az a szemétség, amit bemutat, az már karikatúra. Viszont itt az utolsó normális szereplő, a fekete zsaru. Örülnöm kéne neki, mert bírom, de ez is olyan "pont ott és pont akkor" pillanat, amiből most már kezd túl sok lenni. Az, hogy Aligátor megint értelem nélkül provokál valakit, már megszokott, de most Roy ugyanúgy provokálja a négert. És a két helyettes Aligátorral, akik fellépnek a fekete ellen, fehérek. A keménykötésű kopasz néger a ranch-ról vagy a nő az emberrablási kísérletből még véletlenül sincsenek itt. Végül egy újabb gagyi poén: "Hívtam az FBI-t." "Ők sose hívnak vissza." - De most vissza fognak, ha ha ha, kacsintás, bólintás a néző felé. Már látom előre, ahogy az elkövetkezendő 2 rész valamelyikében a pösze és Dobrev Klára nagy, önelégült mosollyal besasszéznak Roy-hoz, hogy letartóztassák.

fargo_s05e08_2160p_web_h265-successfulcrab_0316.jpg

Jön a szpojler, amibe belefutottam, Dot/Nadine és Roy párbaja, szóban és akcióban: "(Scotty) Most ment új iskolába és a lányok szemétkednek vele." - Talán mert céltábla, mivel kilóg a sorból. Nekem sajnos minden jel arra mutat, hogy belőle a szülei csináltak transzvesztitát, de ha mégsem, akkor is, miért kell elvárni gyerekektől, hogy elfogadják a devianciát? "A lányom nem hiba" - Háááát, ezen azért lehetne vitatkozni. Én már azon meglepődtem, hogy "lányomnak" és "she"-nek (az angolban a női nem jelzése) nevezi őt az anyja. "Tudod, hogy milyen őrültnek tűnsz? Ahogy a világot látod? De szerinted a világ őrült meg." - Az asszonyverést nem helyeslem, de itt sokkal többről van szó. Roy karaktere működne úgy is, ha nem lenne Trump-szavazó, "jobboldali milíciát támogató" meg Biblia-olvasó. Legyen csak simán egy szadista, aki szereti verni a nőit, ilyen van a valóságban, ez tök hiteles, és lehet akár hatalmi pozícióban is. Nem kell még emellé pedofilnak, rasszistának meg mindennek lennie, de Hawley és bandája képtelen volt megálljt parancsolni magának. Roy-ban megtestesül minden, amit a liberális média pillanatnyilag elítélendőnek tart. Van még ez a Karen (beszédes név), a sheriff 3. neje, aki agymosott, kondícionált, de azért amikor olyasmik történnek egy házasságban, mint hogy a férj a párja tudtával fogva tart egy nőt a birtokukon, az sose normális.

fargo_s05e08_2160p_web_h265-successfulcrab_0641.jpg

Ezt a jelenetet átpörgettem: Imagine Dragons megcsalja a ronda feleségét, aki éjjel-nappal dolgozik, mert hát férfi és fehér és heteroszexuális és még férj is, tehát azon túl, hogy nem dolgozik, elherdálja a pénzt, még nagyobb seggfejnek kell lennie.

Szerintem fizikai képtelenség, hogy Dot el tudja fűrészelni az acélból készült láncot egy széthajtható matrac alkatrészével, de itt ez megtörténhet. A vicc az, hogy az előrelátó Roy mindkét lábát leláncolta és asszonyunknak csak az egyiket sikerül kiszabadítania, de ennek szó szerint semmi jelentősége nincs az egész rész alatt, csak valamivel le kellett őt foglalni, amíg a sheriff részt vesz a teljesen irreális választási vitán. Azt a jelenetet nem tudom, hogyan voltak képesek leforgatni, miként vehette ezt bármelyik szereplő komolyan - ugyanolyan, mint a legelső epizódban a tömegverekedés. Nincs értelme, csak arra kell, hogy egy bizonyos karakter megtámadjon valakit. Nincs rá magyarázat? Kit érdekel? Ki emlékszik már rá 2 perc múlva? Sajnos a nézők pedig tényleg ilyenek, elég csak a közösségi médiát olvasni... Amúgy amikor a "hősnő" és a rosszfiú egymásnak esik, az jó lett, reális, hogy Roy-nak kell nyernie és Dot ezúttal alulmarad.

fargo_s05e08_2160p_web_h265-successfulcrab_1657.jpg

Az említett közösségi médiákban mindenki odavan azért a jelenetért, amikor Dot és Aligátor beszélnek, de nekem ez se érthető. Miért kellene érdekelnie, hogy az alapból taszító, kisebbségi komplexusos, arrogáns vesztes mit érez? Ez a gyerek egy seggfej és kurvára idegesítő, Dot pedig érzelmi alapon próbálja őt manipulálni. Az emlék-bevillanásokat az előző részből nehéz megmagyarázni, mert hogy a fenébe hiheti a "hősnő" azt, hogy az, amit átélt, valóságos volt?

fargo_s05e08_2160p_web_h265-successfulcrab_1310.jpg

Az eddig nem túl acélos, viszont a korábbiakhoz képest sokkal hihetőbb és a legkevésbé sem propagandisztikus rész legkiemelkedőbb jelenete Öreg Harapnivaló egyetlen apró felbukkanása, na, az odabasz és el is lehet hinni, mert már láttuk, mire képes ez a pali. A néger zsaru az egész rész alatt úgy viselkedik, mint egy valóságos ember és hozzá kötődve láthatunk végre egy karakterhez illő, logikus cselekvést valaki mástól: Dán Sírok ugyanis nem telefonál Dot ügyében - szerintem azért, mert utálja és tudja, hogy a főnöke is utálja és csak bajt okoz a családnak. 

fargo_s05e08_2160p_web_h265-successfulcrab_1553.jpg

Következik a "Roy sétál", ahol 2 percen át annyi történik, hogy emberünk kiszáll a kocsijából, lassan végigmegy a birtokán és belép a fészerbe, ahol Dotot tartják fogva. Ja, hogy alatta Britni Szpírsz egyik méltán elfeledett slágere szól 1822-ből, valami átdolgozásban? Mivel nem ismerem az eredetit se, így ez se tűnt fel, az egészet átpörgettem meg vissza, csak hogy lássam, tényleg ennyi az egész? De az Instagram szerint ez a "kitűnő forgatókönyv, kitűnő rendezés és kitűnő színészi játék". Csakhogy erre itt semmi szükség, hiszen 6 epizód ment el azzal, hogy egyre feljebb srófolták Roy szemétségi rátáját, ezen a szinten már nem lenne szükség még több hangulatkeltésre ellene... Vajon miért az ágyhoz bilincseli a nőt, ami mozdítható? Valahol írták, hogy mi van, ha Linda halott? Hát, tényleg az, de miután a 7. epizódból kiderült, hogy nem valódi, ez aztán kurvára mindegy. 

"Az ügyvéd, Dán Sírok van itt. Beszélni akar veled." "Mindjárt megyek." Ekkor még nappal van, majd mire a muffin beautókázik Roy háza elé, már leereszkedett az este. Mi tartott ennyi ideig? Végül ez a félszemű fasz is kinyúlik, Roy hidegre teszi és be kell valljam, nagyon jól esett látni a halálát. Remélem, a nagyi ugyanígy végzi majd. Sajnos viszont kiderül, hogy az ügyvéd talán azért nem telefonált, mert azt hitte, egyedül is el tudja intézni a dolgot, amiről információt kapott.

fargo_s05e08_2160p_web_h265-successfulcrab_1977.jpg

Lassan kezdenek megjelenni a hozzám hasonló szkeptikus hangok a beszélgetésekben egyébként, itt egy idézet az Instagramról: "Bocsánat, de ez az évad az író-sztrájk eredménye kell, hogy legyen. Szerintem ez az eddigi leggyengébb évad.. Amúgy mi van benne egyáltalán, ami Fargo? Karizmatikus, kedvelhető gonosz? Nincs! Rendőrnő, aki logikát és józanságot visz egy érdekes és néha fantasztikus/misztikus bűnténybe? Az sincs. Központi alak, akinek a tragédiájával azonosulni tudsz... A legkevésbé se. Ez az évad inkább egy Fargo-paródia. A Coen-tesók biztosan sírnak, ha nézik." 

fargo_s05e08_2160p_web_h265-successfulcrab_1744.jpg

Most majd valami helykitöltő időhúzás jön, de legalább a középkori elintézi Aligátort. Dot nyilván kiszabadul, a nagyi és az indián rendőrnő a nagyi biztonsági szolgálatával összecsap Roy őreivel és nyilván ők győznek, aztán végül Dot hazatér és mindenki boldog lesz, senki se von felelősségre senkit. Vagy, ha tökösek, akkor mint Shakespeare-nél, mindenki meghal a végén. Az tetszene, de úgyse az lesz, a propaganda-ízű "hősöknek" élniük kell...

Szólj hozzá!

Címkék: hírek sorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://junotemple.blog.hu/api/trackback/id/tr218296841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása