Juno Temple Rajongói Oldal

Az első magyar Juno Temple rajongói oldal! A Minden ami Juno menüpont alatt minden fontos dolgot megtudhattok róla, az Interjúkban vele készült eredeti nyelvű, általam magyarra fordított beszélgetéseket olvashattok, a Hírek-rovatban pedig a vele történő, éppen leginkább aktuális eseményekről tájékozódhattok. Angol nyelvű anyaoldal: junotemple.us

Juno a tvben/moziban

Rovatok

Tévésámán többi oldala

Friss topikok

Fargo - 5. évad, 7. rész

2023.12.29. 21:18 Tévésámán

Amikor a könyveimben az ehhez a részhez hasonló fejezetek vannak, annak az az oka, hogy nem tudom, minek kellene történnie. Itt viszont megvan, minek kell történnie, csak éppen a szerződés 10 részre szól, azt a 10-et pedig ki kell tölteni valahogy - ha másképp nem, akkor olyan eseményekkel, amik szó szerint meg se történnek...

Minden epizódban van valami újdonság, ez itt az "eddig történt" montázs hangalámondással az elején. Miközben Scotty és Dot futnak egymás felé, eszembe jutott, hogy ha tudható, hogy a kislány létezik és ennyire könnyű elvinni akár a nagyi házából is, miért nem őt raboltatja el Roy? Vele megzsarolhatná az összes többi karaktert, a nagyitól kezdve Doton át az FBI-osokig.

fargo_s05e07_1080p_web_h264-dimepiece_0228.jpg

Ami itt jön, az nem csupán helykitöltő, de értelmetlen is. A középkori, aki bárkit le tud gyilkolni puszta kézzel, nem vesz fel semmiféle provokációt és hűvös, mint agy jégkocka; ezúttal tőle abszolút idegen módon reagál a házára belépő klisére: A rég nem látott rokonra, akinek a létezésére eddig semmi se utalt. Ez az öregasszony fia, aki újabb rosszfiú lesz, hiszen fehér, feltételezhetően heteroszexuális, ordít az anyjával, szendvicset csináltat vele ("Csinálj nekem egy kibaszott szendvicset!" - újabb klisé, amivel a konzervatív férfiakat gúnyolják) és cigarettázik. A bérgyilkos fizet neki, én meg fogtam a fejemet. Miért? Oké, csapdába csalja az ipsét, de: Megvárja, amíg kimegy a házból, a nyílt utcára. Nappal van, a házban 3 ember volt: ő, a banya és a fiú. Az abszolút, kőprofi gyilkos kiengedi ezt a szarházit a házból és aztán az utca közepén, a lehető legfeltűnőbb módon, egy baltával csapja le. Milyen baromság ez is? És fényes nappal senki se látja, senki se hallja, nincsenek kamerák? 

Ezután jön az eseménytelenség csimborasszója, amikor Dot utazik. Megy valahová. Hová megy? Valószínűleg Roy ellen vonul, de itt aztán semmi se történik. Egyszer elalszik a volánnál egy szálegyenes úton, ahol 0 a forgalom és az út mentén sincsenek akadályok. Aztán megérkezik egy kamionos pihenőhöz, ahol kiszáll és nyitva hagyja az autót. Miért? Ki csinál ilyet? Akkor eszembe jutott, hogy ez a KIA talán nem Doté vagy a férjéé, csak az ő kereskedésükből van? Ennyire kicsi lenne az Egyesül Államok? És vajon van asszonyunknál pénz? Ha igen, honnan? Kitől? Nem tartom valószínűnek, hogy a nővérkénél lett volna dohány, és Mr. Seymour kabátjában se lehet több pár dollárnál... Kiderül, hogy ez ugyanaz a kajálda, ahol a 2. epizódban Roy felbukkan és ekkor elkezdtem izgulni, na, vajon felismeri Dotot valaki? Mi lesz most? 

fargo_s05e07_1080p_web_h264-dimepiece_0268.jpg

Hát, semmi. Ahelyett, hogy megállna pihenni - alhatna a kocsijában, a pihenőben talán vannak kiadó szobák is -, inkább megy tovább. Miért? Kialvatlanul tök mindegy, mekkora májer, hibázni fog! Utána jön a képeslap a puszta közepén: Kicsoda Linda? Nos, ő Roy első felesége, amit igen hamar kitaláltam. Ha jól emlékszem, a létezéséről is csak az előző epizódban hallunk először, tehát ez ugyanaz a klisé, mint a banya fia a nyitánynál: Egy olyan rokon, akit sose láttunk még és sose fogunk látni többet. Mialatt a hősnő a havas erdőben császkál, tök jó zene szól, aminek a címét persze nem írták ki a stáblista végén... 11 és fél perce megy a rész, de eddig semmi se történt. Dot autókázik, a középkori meg lecsap valakit, akinek nincs jelentősége. Az egész epizód 47 perces, ebből kb. 3-at a stáblista tesz ki a barmó felirattal az elején, tehát már lement a negyede, de még sehová se haladt a történet.

Ami itt jön, azt nehéz érzékeltetni, hogy mennyire dühítő, ocsmány mocsok. Korántsem arról van szó, hogy mit jelképez ez az egész, hanem amikor kiderül, hogy mégis mit láthattunk eddig, akkor azt is megtudjuk, hogy abszolút SEMMI értelme nincs! Tehát: Dot besétál egy kivilágított házikóba az erdő közepén, ahol egy csomó nő néz bábjátékot, amiben egy természetesen fehér férfi báb ver egy fehér női bábot. Hirtelen mindenki asszonyunk felé fordul, aki elájul - most kellett volna röhögni?

fargo_s05e07_1080p_web_h264-dimepiece_1078.jpg

Ez az Utópia Kemping (nagyon fontos a név) valami erős női feminista boszorkány-kommuna, ahová az őket "kihasználó és irányító férfiak" elöl menekülnek el a nők, akik közt elvétve lehet látni egy-két fehéret is, de a nagy részük néger vagy dél-amerikai. Valahogy hihetetlennek tűnik, hogy mindegyiküket fehér férfi nyomta el, nem? A közösségben, ahová teljes mértékben akaratán kívül kerül be Dot, a fehér, tudatlan asszony, egy erős, ázsiai nő vezeti körbe, aztán átadja egy fekete nőnek, aki instruálja, mit kellene tennie. Ebben a részben már másodszor történik ez: Feltesznek egy kérdést. Valami tök mást válaszolnak rá. Ez rohadtul irritáló és se nem művészi, se nem indokolt. Aztán szóba kerül végre "Szent Linda", a kommuna vezetője, mert itt mindenki automatikusan Linda lesz, mikor bekerül, aztán ahogy haladnak előre a "programban", úgy változtathatnak ezen a néven egy-egy betűt. Kivéve a vezért, aki lehet szent, miközben eddig erősen belénk sulykolták, hogy aki a Bibliát olvassa vagy van valami köze hozzá, az csak rossz ember lehet. Újabb 5 perc elment egy feminista propagandafilmre, amit simán ki lehetne vágni; és SEMMIT se veszítenénk a történetből, mert az sehová se halad. Viszont láthatjuk, hogy ezek a kitűnő írók hogyan képzelnek egy valódi utópiát: Nincsenek férfiak, csak erős nők, akik mindenre képesek, nagyon szeretik egymást, mindenki mindenkit támogat és tökéletesség van. Hála Istennek, itt betettek egy vicces pofont, amin jót nevettem és ez tényleg kellett ide a szenny közepére, mert már a hajam kezdett kihullani ettől a baromságtól. Egyetlen lényeges információ, hogy Aligátor nem Dot fia, ami egyébként nyilvánvaló, mivel a színészek közt alig pár év korkülönbség van, most meg elhangzik, hogy a srác 27 éves, szóval nem is lehet a 33 éves asszony fia. De ugye páran ezt firtatták, mikor Aligátor azt mondta a 4. részben Dotnak, hogy "mama".

Jön egy újabb KIA-reklám, mert ebben az epizódban csak egyszer mutatták eddig a márka logóját, viszont ez még mindig reálisabb mint a Ted Lassoban, ahol a csöveseknek is Apple-telefonjuk van és mindössze a tévék nem Apple-ök, mert ugye olyan nincs. Ebben az ismét sehová sem vezető jelenetben láthatjuk, hogy Dot férje milyen jó ember, ugyanakkor hirtelen idéz egyet a Bibliából. Azt akkor nem csak a gonoszok szokták? 

fargo_s05e07_1080p_web_h264-dimepiece_1408.jpg

A 6. epizódban, a "bikát akarok venni"-szekvencia végén megnézhetjük, ahogy Aligátor nyomkövetőt tesz a középkori autójára. Most pedig becserkészi és visz magával egy méretes puskát, hogy lelője. Azonban az ablakból is látható hintaszékben - ezt is egyből kitaláltam - nem a "parókás" ül, hanem a néni megölt fia, akinek már mindegy, ha éppen golyó fúródik az agyába. Emberünk megjelenhet az utca közepén csőre töltött puskával, lőhet vele, aztán betörheti egy kocsi ablakát, az autónak nincs riasztója (lehet, hogy ki van kapcsolva?), az utcán nincsen SENKI, sehol egy kamera vagy egy áthaladó autó. Pont mint a 3. részben, mikor Dot leszereli az utcanév-táblákat. Viszont itt jön öreganyám, aki megpróbálja megállítani az életerős betörőt, és most tényleg baleset révén, meghal. Tehát Aligátor visszaszerezte a pénzt, de megölt egy civilt, és a nyakukra hozza a középkorit újra, miközben a pénznek éppen az lett volna a feladata, hogy elhárítsa ezt a veszélyt, tehát igazából megint csak elbaszott valamit (erre még visszatérünk). Érdekes lenne tudni, hogy ha a hosszú hajú klisé nem jön haza anyucihoz, akkor a bérgyilkos hogyan állít csapdát, valamint hogy honnan tudta, nyomkövető van a kocsin?

Megint Scotty és Dot férje jönnek, ahol apu esti mesét mond a lányának - az anyjáról, és itt is tudtam, hogy amint róla kezd beszélni, át fog tűnni a kép a valódi Dothoz. A mese valahogy úgy szól, hogy a hős - Dorothy - bármit meg tudott tenni, ahová ment, ott szivárványok teremtek, puszta kézzel le tudott birkózni egy Aligátort (he he he he, kacsintás), és harcolnia kell a sötétség ellen, a szivárványok védelmében. No cement.

fargo_s05e07_1080p_web_h264-dimepiece_1637.jpg

Vissza a feminista utópiába, ahol az a szabály, hogy mindenkinek faragnia kell néhány bábút, hogy azokkal elmondja a történetét és a többi nő majd ítélkezik felette. Ha igaz a sztori, akkor választhat magának egy új nevet és elhagyhatja a közösséget, azt viszont nem tudom, mi van, ha hazudik? Régi filmes klisé, hogy bábukkal kell eljátszani a traumatikus eseményeket, itt viszont vicces módon Dot végig tiltakozik ez ellen a minden tekintetben időhúzó baromság ellen, ám Linda csak akkor hajlandó vele menni, majd tanúskodni Roy ellen, ha először eleget tesz a játékszabályainak. Szóval Dot hirtelen kézműves tehetséggé válik, mert láthatjuk, ahogy kifaragja a régi Junot, aki szőke volt, kerek arcú és nagyon fiatal, aztán szembenéz vele. Itt azért fájt a szívem...

fargo_s05e07_1080p_web_h264-dimepiece_1665.jpg

A bábszínházas rész két szempontból is az egész epizód csúcspontja: Egyrészt Ms. Temple újra szinkronszínésszé válik (előző ilyen munkája a Wolfboy and the Everything Factory egyetlen epizódja volt tavaly), ezúttal pedig több karaktert is megszólaltat, nőket, férfiakat, fiatalt, öreget és tényleg nagyon jól csinálja. A bábuk irtó jól mutatnak, minden karakter felismerhető, a hátterek nagyon szépek. A második fontosság az, hogy ez a szekvencia itt magában kiváltja a TELJES 6. és 7. részt, mert elmond minden olyat, amit eddig megtudtunk, de még többet is. Tulajdonképpen ez Dot teljes élettörténete, az egész évad előzménye, csak a megvalósítás miatt kellett valamilyen mód, hogy bele lehessen erőltetni a cselekménybe. Mennyivel jobb lett volna, ha ezzel indul az első rész vagy a második? 

fargo_s05e07_1080p_web_h264-dimepiece_1983.jpg

Aztán jön egy dolog, ami utólag megmagyarázható, de amikor nézed, nem érted: Linda tévedése nyilvánvaló, tényleg ott hagyta áldozatnak maga helyett Nadine-t, elképzelhető, hogy szándékosan; a többi nő mégsem ítéli el, Dot megbocsát neki, stb., stb. Miért? Mielőtt válaszolok, Roy lajstromára még két újabb bűn kerül: megpróbálta megölni Dotot (aki szerint ez arra mutat: megpróbálta volna megölni Lindát is), illetve amikor először megdugta Nadine-t, akkor a lány még csak 15 volt - tehát sheriffünk pedofil lett, ha eddig még nem utáltad volna eléggé.

Végül megkapjuk a választ arra, hogy az egész utópia miként lehetséges: Dot képzelte/álmodta vagy ébren álmodta. Ez egy kurvanagy fordulat, de azt jelenti, hogy a bábus részt leszámítva az egésznek tényleg semmi értelme nem volt, ténylegesen SEMMI nem történt meg belőle; és aztán jön egy kamion és majdnem elgázolja asszonyunkat, aki bekerül a kórházba, ahol előkerítik a férjét. Sejtetitek, ki az, ugye? Én végig vigyorogva vártam az érkezését, mert végre TÖRTÉNT VALAMI - igaz, hogy barmó módon, de eljutottunk valahová. Egy pici érdekesség: A stáblistában a KIA-árust a neve mellett külön megjelölik, hogy Józsi (KIA-árus), mert KIA.

Ez talán az egyik legjobb epizód a fordulat miatt, DE
1. időhúzás: Az előző részből a teljes "bikát akarok venni"-jelenetsornak nincs értelme, mert a középkori újfent Roy ellenségévé vált, tehát ha nem fizetnek neki, akkor is minden ugyanígy állna. Kérdés, hogy ott volt-e a pénz a zsákban vagy nem, de a mama meghalt, szóval emberünk most mindent belead majd a bosszúba.

fargo_s05e07_1080p_web_h264-dimepiece_1449.jpg

2. időhúzás: A középkori összes jelenete ebben a részben nem vezet sehová, ugyanis annyi történik, hogy egy tőle szokatlanul feltűnő és amatőr gyilkosságot követ el, áldozata egy olyan pali, aki eddig nem számított, de innentől se fog, azon az egy jelenetén kívül sose szerepelt még és nem is fog; az meg tök mindegy, hogy azért áll-e bosszút Roy-on mert átverték vagy azért meg megölték a "háziasszonyát". Az 5. rész előtt a bérgyilkos sose cigarettázott, legalábbis nem emlékszem vissza rá, azóta viszont folyton. Fölösleges részlet, tudjuk, hogy ő rossz ember.

fargo_s05e07_1080p_web_h264-dimepiece_1841.jpg

3. időhúzás: Az Instagramon írta valaki, hogy ezt az epizódot teljes egészében ki lehetne hagyni és semmit se veszítenénk. Az egyetlen történetileg lényeges részlet az, amikor Dot felébred a kórházban, ez ad bármit is a CSELEKMÉNYhez. Megvalósítás és Juno-rajongói szempontból a bábus rész nagyon jó, ez biztosítja a hősnő eredetét, viszont a történetet nem mozdítja semerre.

4. időhúzás: A "Dot utazik" szekvenciák alatt szó szerint nem történik semmi, csak ül a kocsiban, aztán ül az étkezdében, nincs visszaemlékezés vagy narráció, semmi sincs, csak a játékidő megy. Ha az nem lényeges, hogy jut el a kórháztól a nagyiig aztán onnan a rendőrnőhöz, akkor ezt minek kell megnézni?

fargo_s05e07_1080p_web_h264-dimepiece_2014.jpg

5. időhúzás: A bábus jelenetsor előtti feminista utópia sem vezet sehová, Linda pofán vágását kivéve ez színtiszta propaganda, ráadásul utólag kiderül, hogy Dot csak elképzeli az egészet, tehát nem ad hozzá semmihez semmit.

6. időhúzás: A bábus rész kiváltja a teljes 6. és 7. epizódot, összesítésben mostanáig kb. 2,5-3 rész teljesen csak kitöltő-anyagból áll, ami gyakorlatilag az eddigi évad FELE.

fargo_s05e07_1080p_web_h264-dimepiece_2075.jpg

Végül egy baromság: A fordulat, hogy miként kerül be a Dot a kórházba, egy deus ex kamion, semmi köze nincs ahhoz, hogy a szereplők eddig mit csináltak vagy mit nem csináltak. Bármi más ugyanígy lehetett volna, sőt, akár Dot álmodhatta volna az egész eddigi 6 részt, az is ugyanide vezetne. Vagy képzeljük el, hogy az első emberrablás sikerül, esetleg a második, akkor már minimum 3 résszel ezelőtt elérkezhettünk volna ugyanehhez a ponthoz!

Kérdés, hogy a fekete zsaruval mi van? Ő többet nem lesz? Utólag elmondható, hogy mivel ebben a részben se volt benne, így most már tényleg nem maradt egyetlen realisztikus, hihető, normális szál se, gyakorlatilag nincs kiért izgulni. És még a cselekmény is kitalálhatóvá vált. Kezdem azt gondolni, jó, hogy ennek a szériának nincs akkora publicitása.

Már csak azt szeretném tudni, most mi a fasz lesz még 3 részen át? 

Szólj hozzá!

Címkék: hírek sorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://junotemple.blog.hu/api/trackback/id/tr718291023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása