Juno Temple Rajongói Oldal

Az első magyar Juno Temple rajongói oldal! A Minden ami Juno menüpont alatt minden fontos dolgot megtudhattok róla, az Interjúkban vele készült eredeti nyelvű, általam magyarra fordított beszélgetéseket olvashattok, a Hírek-rovatban pedig a vele történő, éppen leginkább aktuális eseményekről tájékozódhattok. Angol nyelvű anyaoldal: junotemple.us

Rovatok

Tévésámán többi oldala

Friss topikok

Bakelit - 1. rész

2016.02.16. 00:27 Tévésámán

vinyl_poster3.jpg

Sosem írtam korábban sorozatokról, mert nem igazán nézem őket. Jobban szeretek régi, manapság sosem vetített szériákat nézni, tavaly például ilyen volt a Twin Peaks. Illetőleg rajzfilmeket, 2015-ös példa a Samurai Pizza Cats és a Szörnyek az Űrlények ellen, ezek meg olyanok, amikről gondolom nem sokan hallottak. Jelenleg a felújított Doctor Whot nézem 2005-től felfelé.

A Vinylhez elsősorban Juno Temple szereplése vonzott, ahogy anno hasonló okból néztem a Pan Amet (Christina Ricci) vagy a Mercy Angyalait (Michelle Trachtenberg), azonban sajnos azokat egy, illetve két évad után megszüntették. (Utólagos szerkesztés: Ez is sajnos csak egy évadot ért meg...) Most azonban valami mással van dolgunk. Azt hiszem, talán Az elit alakulat indította el igazán "az HBO saját gyártású sorozata" márkanevet hódító útjára. Sosem láttam. Aztán később jött a True Blood, amit elkezdtem nézni, az első évad nagyon tetszett, a másodikat gyűlöltem, abba is hagytam. Közben az HBO-gyár tovább pörgött, pl: Sírhant Művek, legutóbb a True Detective meg a Penny Dreadful voltak nagy dobások; és hát persze a Trónok Harca. Ezekből mindenki látott már legalább egyet, ezáltal sejtheti, hogy mire számítson a márkanév hallatán.

Tehát az 1970-es években járunk, természetesen az USA-ban; az olasz származású, a legaljáról a csúcsra feljutó Richie Finestra (Bobby Cannavale) a főszereplő. Richie lemezkiadó, és éppen eladni készül csőd szélén álló vállalatát, amikor elbukik egy nagy szerződést (a Led Zeppelint), ezért sürgősen új, friss és sikergyanús együttest kell felhajtania. A korszakalkotó ötlet pedig a "szendvicses lánytól" (valójában titkárnő), Jamie-től (J.T.) jön: a Nasty Bits. Ki hallott már róluk? Még senki, de ha Richie egyszer kézbe veszi a menedzselésüket, akkor MINDENKI hallani fog róluk!

"Azt hitted, csak azért játszanak egy számot a rádióban, mert jó?"

Izgalmas bepillantani abba, hogyan lettek a slágerek régen (és talán még most is így van ez). Mindenki cigizik, drogozik, iszik és káromkodik; szexből meg erőszakból sincs hiány; de ezeket ellensúlyozza a dübörgő rock 'n roll, az ősi blues és a régi pop. Szóval a zene csúcs. Ebben a részben benne volt az Iron Man a Black Sabbath-tól (az együttes 3/4-e ebben az évben Budapesten is fellép! - a húgommal láttuk őket), a Summertime Blues, bár nem az eredeti előadótól, valamint megismertem egy tök jó számot Bo Diddley-től (Pretty Thing).

A főhős visszataszító alaknak tűnik, de ahogy fokozatosan megismerjük, láthatjuk, hogy mégsem az. Néha viszont egyszerűen a saját szakmája tesz keresztbe neki, illetve annak velejárói (például maffiózók vagy különféle kábítószerek). A feleségét Olivia Wilde játssza, aki egyelőre nem jutott túl sok szerephez, de már érezhető, hogy az asszony múltjában van néhány sötét folt, ezek pedig még összekoszolhatják a jelen szép, fehér vásznát.

Ami külön tetszett, az Juno szerepe. Már itt, az első részben levetkőzik, ami tőle - ismerve eddigi filmográfiáját - elvárható, a haja bongyorabb, mint valaha és fontos alak. Ő indítja be az eseményeket, és nyilvánvalóan előrébb fog lépni a ranglétrán - talán várható, hogy összejön Clarkkal (Jack Quaid - Dennis Quaid és Meg Ryan fia), meg hogy összetűzésbe kerül a többiekkel. Végre nem csak egy helyes háttéralakot kapott! Ezen felül az is király, hogy a sztoriban több szál lapul (a fekete blues-énekesé, a rádiós góréé, Richie családjáé, a Nasty Bits énekeséé, a cégeladásé és a sikertelenségé), de egyiket sem hagyták félbe. Ha ez a bevezető epizód megbukott volna, akkor is össze tudtak rakni egy tisztességes, 2 órás rockmozit, amiben megismerjük Richie múltját, titkait és a lelki világát: a fényes, vadállatias külső gondterhelt, érző lelket takar. 

Mick Jagger hatása leginkább a Nasty Bits-en érezhető, bár nyilvánvaló, hogy azért Martin Scorsese most nem egyedül válogatta össze a zenéket se, hanem Mick bácsival együtt.

Az egyetlen igazi negatívum az első 20 perc unalmassága. Talán ezt a keretet adó New York Dolls koncertet nem kellett volna annyira erőltetni - a befejezés meg kissé abszurd.

Összesítésben nekem tetszett, ígéretes indulásnak tartom, nézni fogom! Az első részt még elég sokat adják ezen a héten; a következő epizód pedig jövő hétfőn jön! Az első évad 10 részes lesz, amint véget ér, kezdődik a Trónok Harca VI. évadja!

Szólj hozzá!

Címkék: sorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://junotemple.blog.hu/api/trackback/id/tr878394652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása