Juno Temple Rajongói Oldal

Az első magyar Juno Temple rajongói oldal! A Minden ami Juno menüpont alatt minden fontos dolgot megtudhattok róla, az Interjúkban vele készült eredeti nyelvű, általam magyarra fordított beszélgetéseket olvashattok, a Hírek-rovatban pedig a vele történő, éppen leginkább aktuális eseményekről tájékozódhattok. Angol nyelvű anyaoldal: junotemple.us

Juno a tvben/moziban

Rovatok

Tévésámán többi oldala

Friss topikok

Fargo - 5. évad, 9. rész

2024.01.18. 21:50 Tévésámán

Mire ezt írom, már elérhető a befejező rész, de volt pár sokkal érdekesebb film/sorozat, ami elvitte az időmet, így ezzel nem foglalkoztam. Elképzelhető, hogy ez az oldal már rejtve van, tehát keresésre se bukkan elő, ezért mindegy is. 

fargo_s05e09_2160p_web_h265-successfulcrab_0200.jpg

Elöljáróban annyit, hogy a néger rendőr neve Witt Farr, ami megint csak irtó hülyén hangzik, nagyon közel van a wet farthoz, ami nedves fingást jelent... Az előző rész a többihez képest meglehetősen magas színvonalat képviselt, itt pedig az első 1 percben azt éreztem, hogy na, végre még egy fantasztikus rész - ez az érzés persze hamar eltűnt, de jó volt, ameddig tartott. Kérdés, hogy a tó közepén, ahol közel s távol nincs semmi, ott egy ilyen kis halászkunyhó nem feltűnő? Mert szerintem kurvára az, pláne ha még valaki hangosan ordít is benne. 

A mostani epizódunk nagy része Roy ranch-én történik, ahol Dot Hitmant játszik, a technika meg a józan ész csak azoknak áll rendelkezésére, akiknek a forgatókönyvírók hagyják, a bibliai utalás és az egyesült államok közéletének kevésbé ismert szereplőire tett utalások pedig a nemzetközi nézőközönség nagy részének valószínűleg semmit se mondanak.

fargo_s05e09_2160p_web_h265-successfulcrab_0333.jpg

Már premier plánban mutatják az asszonyverést, bár az előző részben láttuk, hogy Roy bepancsolt egyet a riporternőnek, de azt nem, konkrétan mit tesz Dottal, most "szerencsére" visszaemlékezik, hogy bevillanásokként láthassuk, mintha nem lett volna elég egyértelmű a vérző orrból meg a kiabálásból. Sheriffünk azt mondja valamelyik emberének, hogy "hívd össze a hazafiakat", ami újabb bökés az önmagukat nacionalistának vagy patriótának tartók felé, hiszen a globális együvé tartozás jegyében a nemzeti érzelem bűn. Az említett bibliai utalás az "ez lesz a mi Masadánk", amely az 1. zsidó-római háború lezárását jelentő ostromra utal, ahol az ókori történetíró Josephus szerint 960 lázadó követett el tömeges öngyilkosságot. (Lehet, hogy tévedek és ez valójában nincs a Bibliában, de mivel zsidókról van szó, arra gondoltam, Roy onnan veszi.) Később egyértelműbben is elmondja, hogy itt nincs visszaút, akik mellette vannak, azoknak győzelem vagy halál a két fennálló lehetőség.

A barmóság onnan indul, hogy a főrosszfiú kiadja a kopasz négernek, menjen és intézze el Dotot. De miért nem ő maga megy lelőni a nőt, mikor eddig ahányszor az embereit küldte ellenük, minden alkalommal felsültek? Ez a fekete bumburnyák annyit lát, hogy a fogoly nincs sehol, de ahelyett, hogy keresni kezdené, kimegy és még az ajtót is nyitva hagyja... Hamarosan láthatjuk, hogy az indián rendőrnő beállt a nagyihoz, csak még mindig rendőrként viselkedik, ennek kapcsán megjelenik a néger zsaru is, aki nyugodtan, órákat tud várakozni Roy földje közelében, senki se keresi, nem kap hívásokat, a feletteseit se zavarja, hogy nincs szolgálatban. 

fargo_s05e09_2160p_web_h265-successfulcrab_0503.jpg

"Meg kell mentenie őt!" - "parancsolja az indián a még mindig állományban lévő, egykori kollégájának. De miért neki kell ezt megtennie, ha egy egész sereg FBI-os megy oda? Akkor ez most utalás az FBI elbaszott ostromaira (Ruby Ridge, Waco)? És Dot mitől annyira értékes, mitől értékesebb, mint mondjuk Karen? Rátámadt az egykori zsaru egyik kollégájára, illegálisan sokkolót tartott magánál, megsokkolt egy civilt, megölt egy embert, stb. Ja, mert családon belüli erőszak áldozata? Ez akkor minden bűn alól felmenti? De ha férfi lenne, akkor is? Annyiban érthető az ex-rendőrnő kérése, hogy megváltoztak a körülmények, mert most már a nagyi embere, aki ki akarja hozni a menyét élve a csávából - de már azelőtt így kezelte Dotot, mielőtt beállt volna az új munkahelyére...

Szóba jött már a két közéleti utalás: "Ammon és LaVoy". Ammon Edward Bundy az USA-ban élő kormányzat-ellenes aktivista, az apjával együtt benne volt egy hasonló ostromban mint itt Roy; szervezett szélsőjobboldali mozgalmat, pillanatnyilag pedig a családjával együtt bujkál valahol az amerikai kontinensen, mert nem hajlandó bíróság elé állni. Érdekes figura, aki meghasonlott a korábban általa vezetett militáns mozgalommal, kijelentette, hogy Trump olyan mint Hitler és irányítása alatt az USA az 1930-as évek Németországára hajaz. Ezen kívül szeretné eltörölni a börtön-rendszert, megvonna minden pénzügyi támogatást a rendőrségtől, de támogatja a Black Lives Mattert... A másik példa Robert LaVoy Finicum, ő szervezte azt az ostromot, amiben Bundy meg a faterja részt vettek 2016-ban, amikor elfoglalták a Malheur Nemzeti Vadvédelmi Központot. Ő annyiban még jobban hasonlít Roy-ra, hogy marhákat tartott és örökbe fogadott gyerekeket (végülis először majdnem ez történik Nadine-nal). Finicumot, aki az ellenállás szószólója volt, tulajdonképpen provokáció nélkül lőtték le a rendőrök, amikor kiszállt az autójából. 

fargo_s05e09_2160p_web_h265-successfulcrab_0536.jpg

Vissza Minnesotába! A sheriff felszólítása az ellenállásra szerintem Trumpra és a Capitolium ostromára utal, de ez csak feltételezés. Ebben a részben kitűnő zenék vannak, ez alól az egyetlen kivétel az egyértelműen gúnyolódásnak szánt YMCA, mely az ellenállók érkezése közben szól. Karen ott marad a ranch-on a férje oldalán, vagy legalábbis a többi ember között, ez megsüvegelendő, hiszen elmehetne a gyerekeivel. Kérdés, hogy ténylegesen önszántából marad vagy parancsra, illetőleg ha saját elhatározása is, az milyen szinten az agymosás eredménye? 

Indul a Hitman: Housewife. Dot pont akkor szökik ki, mikor hirtelen ott teremnek félszázan és SENKI se látja meg, pedig a ruháinak feltűnő színe van. Ole Munch 3. részbeli belépője után a pincelejárót nyitva hagyják? Ne már... Viszont most már a "hősnő" se akkora profi, hiszen miközben nyüzsögnek körülötte a felfegyverzett, ellenséges harcosok, az ellenfél erődjének szívéből kit hív telefonon? A lehető leginkompetensebb, legtehetetlenebb embert, a férjét. A NAGYIT KELLENE HÍVNI. Tehát a félszáz férfi nem veszi észre Dotot, az egy szem nő, Karen, persze kiszúrja, de megengedi neki, hogy bejöjjön a házába, behatoljon a szobájukba, stb. és persze SENKINEK nem szól arról, amit talált. Miért? Hőst játszik, mint Dán Sírok? Csak simán hülye? Én biztos, hogy vittem volna magammal pár fiút kintről. 

fargo_s05e09_2160p_web_h265-successfulcrab_0724.jpg

Persze az már az első pillanatban nyilvánvaló, hogy Dot elintézi Karent, igaz, hogy a másik nőnél töltött puska van, neki meg csak a puszta keze és esetleg a megbéklyózására szolgáló láncok állnak a rendelkezésére, de a forgatókönyvíró meg/vagy a rendező azt az instrukciót adja Karennek, akinek a fegyvere éppen a TÁVOLSÁG áthidalására épül, hogy menjen közel Dothoz. Sőt, az se zavarja, mikor az egykori Nadine lassan közeledik felé. Nevetséges, ez tényleg vicc. Értem, hogy a sheriffné azért nem lövi le, mert fél, hogy Roy-nak más tervei vannak vele, de miért megy hozzá közel? Miért engedi meg, hogy ő is közel jöjjön? Miért nem lövi meg olyan helyen, ami nem lehet halálos? Azt el tudom fogadni, hogy Dot ismeri a Tillman-házat, azt is, hogy ismeri a saját házát, de hogy mindenkit mindenhol mindig lenyomjon?! Arra gondoltam, mi van, ha az első férje képezte ki és mikor lelépett, a hoppon maradt ura rájött, hogy többet nem szabad ilyet csinálni, ezért nem képezte ki a következőt. Viszont az már régen rossz, ha a nézőnek kell elméleteket gyártania az alkotók által szándékosan üresen hagyott forgatókönyv-oldalakra... Ez most nem egy David Lynch-féle "úgy értelmezed, ahogy akarod", hanem egyszerűen nincs magyarázat, fogadd el és kész.

fargo_s05e09_2160p_web_h265-successfulcrab_1073.jpg

Mikor Dot végre kijut a házból, álruhával meg fegyverrel, akkor nyílt terepen maradva kezd telefonálni a Karentől elvett mobillal. Viszont még most se az anyósát hívja, hanem az indiai rendőrnőt, aki ugye totál véletlenül ekkor már a nagyinak dolgozik, aki átveszi a telefont meg az irányítást. Az abszolút mélypont, mikor a meglepődött "hősnő" megkérdezi a férje anyjától: "Miért segítesz most?" Helyénvaló kérdés, miért is? ÉS NEM KAP RÁ VÁLASZT, erre ugyanúgy nincs válasz, mint hogy miért lett Dorothy-ból Rambo. Erről van szó: Logikátlan, hogy a nagyi három résznyi burkolt gyűlölködés után hirtelen a menye oldalára áll, csak úgy. A Roy-nak adott magyarázata humbug, itt se válaszol a kérdésre, de azért nem, mert az írókat se érdekli, miért, csak menjenek egymásnak. A nagy, erős, multimilliomos nő meg a csúnya, gonosz, jobboldali férfi. A többi meg kit izgat?

A kerítésen pont ott van hatalmas lyuk, ahol Dotnak át kellene mennie, még csak le vagy föl se kell sétálnia, mehet egyenesen előre. "Az államot nem érdekli a nők meg a gyerekek." - mondja az egyik jókötésű fehér férfi, aki az összevont FBI-kommandós sereget vezeti, ezzel újfent utalva Ruby Ridge-re. Jön Witt Farr, az alacsony rangú közrendőr, majd azt mondja a kommandós-vezérnek, hogy vezetheti-e ő az akciót, amit megengednek neki. Miért? Nem tartozik oda, senki se ismeri. A fekete ruhás kommandós vezér aztán a Roy-jal folytatott "baráti csevejre" már oda se megy, a tárgyaló felek közül a "jófiúkon" pedig valamiért nincs sisak. Azonban most is lőhetnének rájuk.

fargo_s05e09_2160p_web_h265-successfulcrab_1478.jpg

"Az egy ember vagy egy kiadós reggeli?" - Ezek a legjobb poénok, ezen most is nagyot nevettem. Ez humor, nem kell alátenni műröhögést, hogy mutassák, vicc volt, csak ugye valakinek a kárára humorizál valaki más és ma már ez nem megengedett... A Tillman-ranch ostromában az az igazán durva, hogy itt most mindenki a kormány embere: A megyei sheriff, az FBI-osok, a rendőrök, mégis egymásnak esnek. Ráadásul Roy kijelenti, hogy mindannyian inkább meghalnak, mint hogy veszítsenek, az ilyen ellenfél a legveszélyesebb. "deep state" - Hát most nem igazán az állam érdekeiért mozdul meg a rendfenntartó erő, vagyis nem csak azért. A tiltott fegyverkereskedelem bűnnek számít, kivéve, ha ez az állam érdekeit szolgálja, ám Odin papa (teljes neve Odin Little, vagyis Kis Odin, tehát istenke) milíciája az USA-kormány érdekeivel ellentétes hatást fejt ki. Vajon ha Roy palesztinoknak, ukránoknak vagy BLM-eseknek adna el fegyvert, azt ugyanígy megtorolnák?

Újabb mérhetetlen baromság, hogy Witt Farr pusztán azzal, hogy ismeri Karen telefonszámát, be tudja mérni, hol van a mobilja. Ugyanakkor a nála jóval magasabb rangban lévő Roy-nak nincs meg ez a lehetősége, fel se merül benne, hogy Dot esetleg elvehette az asszonya mobilját. Azt se értem, hogy be kell indítani a szélkereket és csak akkor mozdul meg az a nagy fém vályú vagy mi? Mi köze a kettőnek egymáshoz? A forgatókönyv ekkor ismét felülírja egy adott karakter hozzáállását a világhoz, mert a női Rambo fent hagyja a puskát, mielőtt lemászik a rejtekhelyére, ezzel megint direkt elhagyja a fegyverét (az első részben nála köt ki Ole Munch géppuskája, ami csak úgy elillan, pedig később nagy szükség lenne rá a ház ostrománál) és ezzel nyomot hagy maga után. Elképzelhető, hogy a kopasz néger észrevenné a mozgó szélkereket, talán az elég lenne a lebukáshoz, de így a puskával együtt Dot gyakorlatilag direkt sarokba szorítja önmagát, majd tálcán kínálja fel a fejét a hóhérjainak. Az eddigi 8 rész alapján abszolút hiteltelen, hogy asszonyunk fogja magát, lemászik a hullák közé és végülis halálra ítéli önmagát. Ő, aki eddig minden helyzetben kizárólag a túlélésre meg a menekülésre játszott! De hát itt mindenki csak addig profi és önmaga, amíg az írók másképp nem döntenek (lásd még: Dán Sírok magánakciója, Roy inzultálja a fekete rendőrt, Munch lebaltázza a drogost, stb.). De most komolyan, ennek annyi értelme van, mint amikor a Trónok Harcában az utolsó, nagy csatában az óriásnak nem adnak fegyvert. MIÉRT HAGYJA OTT A PUSKÁT FENT?

fargo_s05e09_2160p_web_h265-successfulcrab_1927.jpg

Azon már fenn se kell akadni, hogy Dot nem öklendezik a bomló holttestek között; hogy Munch honnan a fenéből ismeri Roy titkos alagútját; vagy hogy a katonák miért nem hóba illő rejtőszíneket viselnek egy 100%-ig hóval borított terepen. Aligátor megint hibázik, mert ha hasra vágná magát, akkor Roy rálőhetne a középkorira - az más kérdés, hogy vajon fogja-e emberünket a golyó vagy sem, ám a lehetőség ott volna. Ifj. Tillman haszontalan, értéktelen, hibát hibára halmoz, csak kárt csinál, ezért ez jár neki - akár az apja tette ilyenné, akár nem. 

fargo_s05e09_2160p_web_h265-successfulcrab_1979.jpg

Végül a mindenki által ajnározott befejező jelenetsor következik, ahol a kopasz néger és két fogdmeg kinyitják Dot "búvóhelyének" ajtaját, de még mielőtt lelőhetnék, Ole Munch mindhármukkal végez. Ezt a részletet viszont nem mutatják meg, mert nem mutathatják meg, hiszen az egyik áldozat fekete - vele se végezhet a "hősnő", mert akkor az egyik privilegizált csoport tagja ölné meg a másikat, ami ellentétes a mondanivalóval, így a gaz négerrel végül a gaz fehér ember végez. És miért? Miért segíti hirtelen a bérgyilkos is Dotot? Elvileg össze akarja mérni vele az erejét, méltó körülmények között. Elvileg. A nő meg azért hagyja fent a puskát, hogy lehetősége se legyen lelőni a középkorit - kitűnő forgatókönyv... A rendező: Thomas Bezucha volt, akinek köszönhetően a felvilágosult propaganda erősen háttérbe szorult.

Az eddig feltett kérdéseim közül szinte semmit nem sikerült megválaszolni, most pedig már csak a finálé van hátra, ahol nyilván nem tudunk már meg semmit újat. A hírlevelem szerint "sokkoló befejezés" várható, hát, nagyon kíváncsi vagyok rá. Az egyetlen elfogadható az lenne, ha minden jelenlévő fűbe harapna, ám ez valószínűleg hiú ábránd; a legidegesítőbb mellékszereplők pedig az ügyvéd kivételével mind messze, biztonságban vannak, tehát még az ő elpatkolásukra se számíthatok. Jöhet még meglepetés? Nehezen tudom elképzelni...

Szólj hozzá!

Címkék: hírek sorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://junotemple.blog.hu/api/trackback/id/tr7618305163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása