Juno Temple Rajongói Oldal

Az első magyar Juno Temple rajongói oldal! A Minden ami Juno menüpont alatt minden fontos dolgot megtudhattok róla, az Interjúkban vele készült eredeti nyelvű, általam magyarra fordított beszélgetéseket olvashattok, a Hírek-rovatban pedig a vele történő, éppen leginkább aktuális eseményekről tájékozódhattok. Angol nyelvű anyaoldal: junotemple.us

Rovatok

Tévésámán többi oldala

Friss topikok

Fargo - 5. évad, 2. rész

2023.11.29. 13:33 Tévésámán

Az előző részben bemutatták nekünk a "hősnőt" meg a családját, a mostani epizód pedig bemutatja a "főgonoszt".

Mivel a kedvcsinálók manapság már minden jó pillanatot előre elénk tárnak, aztán az emberek ugyanazon a két mondaton vagy jeleneten rágódnak hetekig, hogy "húdejó", így nekem az első részből kevés meglepetés maradt, csak a benzinkutas részt tudtam igazán élvezni. Most meg annyit tudtam, hogy Jon Hamm figuráját kellene utálni. Pillanatnyilag ez elég nehéz, mivel semmit se tudunk Dotról és amit mégis tudunk róla, az kevésbé pozitív. Jó anya próbál lenni, de az egész családja taszító, ő maga pedig őrült.

fargo_s05e02_2160p_web_h265-successfulcrab_0094.jpg

Ezzel szemben itt van Roy (érdekes, hogy a Ted Lassoban Juno karakterének 2. szerelmét hívták így, itt meg az ellensége), aki fehér, heteroszexuális férfi, a közvetlen jobbkeze szintén egy fehér férfi és a ranch-án egyetlen feketét se láthattunk. A nyitójelenetben a monológját hallhatjuk, amiről aztán kiderül, hogy ténylegesen valakinek mondja, és elhangzik ez a mondat: "Jézus [először mondja ki valaki a nevet a sorozatban és ugye ő a rosszfiú] egy férfi volt és nem valami szakállas nő". Máris itt a példa: A nagyi (aki nyilván rossz ember) kritizálja a fiúnevű kislány transzvesztita viselkedését, a heteroszexuális fehér férfi pedig Jézust hozza példának, akinek kimondja a nevét és olyasfajta megjegyzést tesz, ami szintén értelmezhető a transzvesztiták elleni véleményként. Tehát: Jó ember = szereti a transzvesztitát, támogatja; rossz ember = megjegyzést tesz rá, nem támogatja. 

A monológ átmegy egy tipikus kisvárosi jelenetbe, ahol Roy sheriff (mert ő se akárki) egy kis étkezdében ül, vele szemben fehér férfi és fehér nő, mögötte áll a sheriff-helyettes, aki szintén egy fehér pasas. A nő és a férfi házasok, a nőnek csúnya monoklija van, a sheriff pedig elmagyarázza a pasasnak, hogy nőt megütni csakis végső esetben szabad és csakis valami komoly vétségnél. Ezek után a helyettes kicsit megszorongatja a pasit, aki kap egy pohár forró kávét az arcába (Noah Hawley nagyon szereti az égő arcot, eddig mindkét epizódba betette), hogy megértse, hagyja abba a felesége verését. A nő annyit mond, hogy "ne bántsátok, van három fia, akiknek kell egy apa", de nem nagyon igyekszik megvédeni bántalmazóját. Roy még pénzt is ad neki, hogy kezelhesse a férje égési sérüléseit, aztán elküldi őket. 

Amit most láttunk, az a tipikus kisvárosi fehér ember klisé, mert hogy a filmekben, sorozatokban ezek csakis negatív szereplők lehetnek, akik, mint látjuk, minimum verik a feleségüket és a szövegből kiderül, hogy mindezt részegen teszik, szóval alkoholisták is. Viszont Roy éppen ez ellen lép fel, a nő védelmében. A nőt védi, nem ad igazat a pasasnak, nem hunyja be a szemét, mintha mi se történt volna. Ez egy negatívum lenne?

fargo_s05e02_2160p_web_h265-successfulcrab_0735.jpg

A harmadik remek jelenetnél a puszta közepén ül egy forró fürdőben, cowboy-kalapban a birtokán (nem fél attól, hogy kilövi valaki?), mikor megjelenik két FBI-ügynök, akik számon kérik a módszereit a törvény betartatásáról. Egyikük egy dél-amerikai, a másik pedig egy rendkívül ronda, erősen Dobrev Klárára hasonlító nő. Roy meg a fia (aki tényleg elég nagy seggfej) elküldik őket a halálba, és szerintem ez a jelenetsor iszonyú menő. Ahogy nyugisan kiszáll a nő előtt pucéran a fürdőből, majd magára tekeri a törölközőt a saját arcképével, hát kurvanagy! Itt hangzik el kb. az, hogy "A törvénynek nem sok köze van ahhoz, mi a jó és mi a rossz." - Az USA-ban? Abszolút. Szóval Roy egyfajta kiskirály, ugyanakkor láthatóan igen hatékony. Csak ezzel beletapos abba a rengeteg jogba, ami mindenkit megillet és ugye ez az USA kormányát zavarja. 

fargo_s05e02_2160p_web_h265-successfulcrab_0813.jpg

Tényleg, őt kellene megvetni? Ahogy a Twitteren írta valaki "Minden alkalommal viszket a tenyered, ha meglátod." Mi van? Eddig ő a negyedik szereplő, aki szimpatikus, és a négyből kettőt utálni kellene, mert "rosszemberek"! És ha már rossz emberek, a menő bérgyilkos visszatér, újból bizonyítja: érdemes a figyelmünkre; megtudjuk, hogy bajuszos társa tényleg halott és a Roy-jal folytatott beszélgetéséből kiderül, kicsoda Dot. Vagy, hogy ki lehet, amennyiben hiszünk a sheriffnek. Márpedig pillanatnyilag ez az egyetlen információnk, tehát kénytelenek vagyunk elhinni. 

Még egy pár pici info-morzsa: Dot informatikus-külsejű férje autókereskedő, aki KIA-kat árul (gondolom, támogatták a sorozatot azért a teljes képernyőt betöltő logóért). Az FBI-os nő is kimondja, hogy "Jézus", neki vajon miért szabad? A félszemű pasi tényleg ügyvéd és a neve Danish Graves, ami szó szerint Dán Sírok (mint temetkezési hely) és ez egy rendkívül hülye név, ettől csak még antipatikusabb. Ezen kívül rájöttem, miért utálom annyira a nagyit: egy volt kollégámra emlékeztet...

fargo_s05e02_2160p_web_h265-successfulcrab_0629.jpg

Eszembe jutott, hogy valamiért megint kiegyenesítették Juno haját és a Jimmy Kimmel Live-ban is úgy jelent meg, hogy kontyba volt rakva a fején. Tiltják neki, hogy viselje a természetes fürtjeit? Miért? Ebben az epizódban megnézhetjük őt alsóneműben (régen majdnem minden filmjében vetkőzött) és ez nem sokkal azután történik, hogy elhangzik a második, káromkodásnak beillő szó a sorozatban, ez az ass, ami segget jelent. Nos, itt konstatáltam, hogy bár Juno (ki tudja végülis, miért) megkísérelte tönkretenni önmagát, a seggét nem sikerült elrontania, az még mindig jó.

fargo_s05e02_2160p_web_h265-successfulcrab_1216.jpg

A legnevetségesebb jelenet a kórházban zajlik, ahol az éppen lábadozó néger zsaru egyedül van egy jó nagy kórteremben, aminek nyitott az ajtaja, úgy tűnik, senki se őrzi, majd az indián rendőrnő besétál (egy másik városból, másik körzetből, talán másik megyéből jön) elkezd vele dumálni, de pont ekkor jön Roy fia is. Ő annyira kemény, hogy rasszistának ható megjegyzést tesz, amit viszont az indián nő meg se hall (ezen gondolkodtam, hogy minek van benne, ha az a szereplő, akinek reagálnia kellene rá, nem reagál) és a kórház közepén szív egy jó nagy slukkot a férfiatlan elektromos cigijéből, hogy mutassa, mekkora király. Mármint az akar lenni, de inkább csak tenyérbe mászó, nevetséges és idegesítő.

fargo_s05e02_2160p_web_h265-successfulcrab_1593.jpg

Ügyesen sikerül eltüntetnie a bizonyítékot és milyen érdekes, a szolgálat-teljesítés közben megsérülő, alázatos rendőr fekete; a mérföldeket utazó, nem túl tapasztalt, de igazságtudattól hajtott rendőr indián; és hát a korrupt seggfej rendőr fehér... De az egyiküknél se veri ki a biztosítékot, hogy Dot gyilkos, hiszen megölte a bajuszos bérgyilkost. Vagy ez önvédelemnek számít? Esetleg amiért segített a rendőrnek, elévül a büntetése? A néger konkrétan azt mondja: köszönetet akar neki mondani, viszont a nő meg felhasználhatná ezt az infot, hiszen a rész többi jelenetéből az derül ki, hogy Dot megkísérli eltussolni az emberrablást, mert nem akarja, hogy nyomozni kezdjenek utána. (Csak sajnos a bizonyíték nincs meg. Az meg elég vicces, amint a nagy hatalmú anyós megijed a nincstelen menyétől.) 

Utólagos szerkesztés: Annál a résznél, mikor Dot nézi magát a tükörben, be van vágva Roy a lován, hogy biztosak lehessünk benne, ő a felelős értük. De az is lehet, hogy ez arra utal: Roy talán nem tartja be a saját szabályait. Az érdekelne, vajon mikor és miként szerezte a nő ezeket a sérüléseket? Mikor leesett a lépcsőn? 

fargo_s05e02_2160p_web_h265-successfulcrab_1869.jpg

Végül jön a benzinkutas rész, a helyettest érő támadás egyáltalán nem váratlan, az egész beállításon látszik, hogy történni fog valami és a színész mintha leplezni próbálná az izgatottságát, elég sűrűn pislog. Szóval itt már nincs meglepetés, hacsak a nyilvánvaló Mountain Dew-reklámot nem tekintjük annak.

Ez az epizód mindent összevetve sokkal jobb, mint az előző, bár az akció kevesebb. Innentől csak egy baj van: Nincs már meg a titokzatosság, hiszen elvileg tudjuk, kicsoda Dot és milyen viszony fűzi Roy-hoz, akiről szintén tudjuk, kicsoda. Hacsak az olyan lényegtelen baromságok, hogy pontosan micsoda a nagyi cége, miért félszemű az ügyvéd vagy tényleg transzvesztita-e a kislány, nem érdekelnek, akkor már csak a párbajokra lehet számítani, mint izgalom-forrásra. Én viszont inkább több unalmas részletet jósolok és több érdektelen mellékszálat..

Szólj hozzá!

Címkék: hírek sorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://junotemple.blog.hu/api/trackback/id/tr9218269061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása