Juno Temple Rajongói Oldal

Az első magyar Juno Temple rajongói oldal! A Minden ami Juno menüpont alatt minden fontos dolgot megtudhattok róla, az Interjúkban vele készült eredeti nyelvű, általam magyarra fordított beszélgetéseket olvashattok, a Hírek-rovatban pedig a vele történő, éppen leginkább aktuális eseményekről tájékozódhattok. Angol nyelvű anyaoldal: junotemple.us

Rovatok

Tévésámán többi oldala

Friss topikok

Fargo - 5. évad, 5. rész

2023.12.20. 20:52 Tévésámán

Hú, ez a rész...

Elöljáróban annyit, hogy valaki a Twitteren megmagyarázta, mi ez a kiírás minden rész elején: Utalás az eredeti Fargo-filmre, ahol ugyanezt láthatjuk, csak 1996-tal (ha minden igaz). Tehát nem jelent semmit.

fargo_s05e05_2160p_web_h265-successfulcrab_0279.jpg

Mielőtt belevágunk az 5. részbe, íme néhány megválaszolatlan kérdés az eddigiekből: Hol vannak a biztonsági kamerák? Még ha 2019-et írunk is, ha a semmi közepén lévő putri benzinkúton Ultra HD felbontású biztonsági kamera van, akkor kellene az utcákon vagy a házakon lennie olyanoknak, amik minimum részleteket felvesznek az eddigi bűnesetekből. Miért nincsen következménye annak, hogy Dot megsokkolt egy rendőrt és megölt egy pasast? Miért nem érdekel senkit, mi lett a bajuszos emberrablóval? Hová lett a középkori puskája a benzinkútról? Dot, aki fegyvert akar, eldobja, mielőtt hazamegy?! Mi a francért tört ki a tömegverekedés a szülői értekezleten?!

fargo_s05e05_2160p_web_h265-successfulcrab_0505.jpg

Mivel az eddigi 4 évadból egyetlen részt se láttam, a Fargora meg nem emlékszem, így fogalmam sincs, hogy a nyitányban elénk tárt természetfilm-kifigurázás vajon ezek közül volt-e valamelyikben, de eddig semmi ilyesmi se jelent meg. Kicsit már ez is klisé... Ellenben az tetszett, amikor Dot az ablaknál elgondolja, milyen lehetőségei vannak a szabadulásra, viccesnek találtam, szerintem sose láttam még ehhez hasonlót. A mentőautóban megint azt mondja "Basszus!", ami valahogy nem illik össze a női Rambo-jellegével; aztán a kórházban meg pont azután szabadul ki, hogy az ápoló meghúzza az őt fogva tartó pántokat. 

fargo_s05e05_2160p_web_h265-successfulcrab_0353.jpg

Ezt követi egy időhúzó jelenet, amikor a nagyi tárgyal. Ez csakis azért van, hogy megalázhassák a férfiakat, megmutathassák, milyen erős nő ez a nénje és hogy addig se kelljen a fő szálat futtatni. Még ha a propagandától el is tekintünk, ez a mellékszál kit érdekel? Inkább nézném, ahogy a néger nyomoz, vagy ahogy Roy lepuffant valakit, vagy a bérgyilkos machinációit. Álruhás "nővérünk" közben lopakodik, a szigorúan rövid hajú igazi ápolónő nem ismeri fel, gyorsan leolvassa a nevet a kártyájáról és kérdőre vonja. A mellette álló pali nyugodtan eszik tovább, még akkor is, amikor a nő megnyomja a riasztót. Azt bezzeg nem mutatják, amikor az egyik nő elveri a másikat, mert az nők elleni erőszak, és úgy tűnik, ezt még Dotnak se szabad - akkor ő mégse rossz ember?

fargo_s05e05_2160p_web_h265-successfulcrab_0566.jpg

Az első "na ne!" pillanat akkor jött, mikor Roy és a nagyi egyszerre értek utóbbi házához. Gondoltam, ezek ketten most összefognak a főhősnő ellen, de korántsem ez történik: Az anyós, aki eddig nyíltan utálta a menyét, beszólt az unokájának és pofán vágatta a saját fiát az ügyvédjével, most fogja magát és a gonosztevők oldaláról átáll a jófiúkéra (vagyis jólányokéra, még ha ideiglenesen is). "Ő a fiam felesége, aki nagyon szereti, és az unokám anyja, akiért oda vagyok." Tényleg? Akkor az emberrablás se érdekes? Az se, hogy Dot nyíltan hazudozik a rendőröknek? Meg hogy leégette a házat és halálos veszélybe sodorta a szeretett fiát meg az unokáját?

Roy tovább erősíti a hozzá fűződő rosszember kliséket: "A Bibliában meg van írva, hogy az asszony a férje tulajdona" Mint már tudjuk, aki Bibliát olvas, tehát keresztény, az rossz ember. "Mexikói erőszaktevők."  Ez azért kell, mert a mostani legnagyobb népességű egyesült államokbeli kisebbség ellen még nem volt atrocitás a szériában. Mikor jönnek az ázsiaiak elleni rasszista kirohanások? "Billy-nek két anyja van." Tehát a sheriff keresztény, (nyilván ebből fakadóan) rasszista és bigott is, fujj.

fargo_s05e05_2160p_web_h265-successfulcrab_0776.jpg

Dán Sírok, akit a tárgyalás elején nagyon dicsért a két faszi, itt lép be, majd látva, hogy súlyos dolgokról van szó, felajánlja a segítségét: "Beüljek?" (Magyarul: Kell ügyvédi jelenlét?) "Nem szükséges." De, mint az éttermes részletből megtudtuk, az igazi ok a segítség visszautasítására az, hogy Dán Sírok férfi és a nagyi erős nő, akinek nincs szüksége ilyenekre. A rész 17 perce megy, de eddig kizárólag olyan jelenetek voltak, amikben egy nő megaláz, megver vagy szópárbajban legyőz egy férfit. 

fargo_s05e05_2160p_web_h265-successfulcrab_0836.jpg

A nagy gonosz, akit hű de utálni kellene, képviseli itt a normalitást, mikor kint beszól az ügyvédnek: "Nem hiszem, hogy tudnék tárgyalni olyan emberrel, akit egy reggeli péksüteményről neveztek el." Noah Hawley elismeri a saját ökör névválasztásait? Utána megkérdezi a kislánytól, hogy hívják, majd a választ hallva így reagál: "Ő egy muffin, neked fiúneved van, mi jöhet még? Egy majom kalapban?" A harmadik legjobb poén eddig, amin jót nevettem, pláne, hogy Scotty mögül előlép az ász fekete testőr. 

fargo_s05e05_2160p_web_h265-successfulcrab_0904.jpg

Ismét jön Roy csapata, akik megint négyen vannak, de a nőt lecserélték egy fekete pasira (aki a leghiggadtabb, legprofibb, így ő irányít, természetesen, a két fehérnek szövege sincs), Aligátornak pedig ott kell maradnia a kocsiban. Ezen persze felhúzza magát, de hány feladatot is baszott el eddig? Felvenni az emberrablókat, megölni a középkorit, elhozni Dotot; az ő "felügyelete" alatt bökték le a helyettest, a néger zsaru tudja, hogy bizonyítékot lopott... Akkor most miért érzi úgy, hogy igazságtalanok vele? Ő bezzeg elkáromkodja magát, mikor egyedül ül az autóban, mert hát rosszember...

fargo_s05e05_2160p_web_h265-successfulcrab_0966.jpg

Eddig tartott a propaganda, innentől jönnek a szürreális jelenetek: A pultnál állva a fekete pali dumál, egy másik is a recepcióst nézi, a harmadik a baseballsapkával viszont egyfolytában Dotot bámulja, de nem ismeri fel. Azt tudják, melyik kórházban van a célpont, de fingjuk nincs, hogy néz ki? Ezek elvileg RENDŐRÖK vagy legalábbis egy rendőrnek dolgoznak! Felmerül a kérdés, hogy ők talán csak az esküvői képet látták, de Aligátor személyesen is találkozott Dottal (oké, sötétben), plusz látta a körözési fotók egyikét, tehát megmondhatta volna, hogy már barna meg egyenes a haja és nem szőke meg göndör. Kivéve, ha ez fel se tűnt neki, amit egyébként el tudok fogadni, mert ez a pali egy ultranagy gyökér...

fargo_s05e05_2160p_web_h265-successfulcrab_1234.jpg

A következő "na ne!" pillanat: Megjelennek az FBI-osok. Aligátor viszont mindenképp részt akar venni az akcióban, ezért telefonálás helyett berohan a többiek után, hogy személyesen mondhassa el, itt vannak a szövetségiek. Közben Dot gyakorlatilag elrabol egy tolószékes öregasszonyt, elindul vele kifelé, majd vissza, fel az emeletre, mivel meghallja, hogy a marcona trió a pultnál a férjéért jött. A házastársa emeletén a két biztonsági őr nyugodtan beszélget, egyiknek se tűnik fel, amint az alul feltűnő színű nővérruhát, felül túl nagy férfi-kabátot viselő Dot mesterkedik. És egyébként hogyhogy a nővér cipője jó rá? Újabb életszerűtlen barmóság: Roy emberei a férjről se tudják, hogy néz ki, nyugodtan elviszik a másik pasit és Aligátor, aki látta a férj képét, szintén nem ismeri fel. A szobán kiírt nevek cseréje, ami megtéveszti a csúnya gonoszokat, meg már a Bolondos dallamokat idézi... Hármas számú szürreális faszság: Ezek az FBI-osok is abszolút inkompetens seggfejek. Nem látják, hogy a hősnő folyamatosan, PISLOGÁS NÉLKÜL bámul egy bizonyos irányba?! Hogy követ a tekintetével egy mozgó személyt? Ezeknek tudniuk kellene olvasni a testi jelekből! Esetleg ez jelzés akarna lenni afelé, hogy mind a kettőt azért vették fel, mert kvótáknak akartak megfelelni? Ez sajnos nagyon is közel van az Egyesült Államok valóságához, de biztos, hogy nem ez volt a készítők szándéka. Az ellenben ismét szándékos, hogy a pösze pasi nyugodtan elküldené a csupa vér ápolót, Dobrev Klára bezzeg azonnal kapcsol: Ez Dotot keresi!

fargo_s05e05_2160p_web_h265-successfulcrab_1356.jpg

Majd elérünk addig, hogy a már a LEGELSŐ részben elhintett "a rendőrnő adósságban úszik"-mellékszál folytatódik. A nagyi dumája ismét érdekes, mert nyíltan elmondja, miként uralkodnak felettünk a bankok. Viszont itt van még egy "leborulunk a nők előtt"-pillanat, a rendőrnő meséje a két állásáról a tanulás mellett, amivel megpróbálta visszafizetni a diákhitelét, miközben tudjuk, hogy a férje csak viszi a pénzt, már aki még emlékszik, mi volt az első részben. "Szerencsére" pár perc múlva kapunk egy gyors emlékeztetőt, hogy mindenki felidézhesse az Imagine Dragons-os seggfejet. Csak ez is egy időhúzó és érdektelen mellékszál.

fargo_s05e05_2160p_web_h265-successfulcrab_1481.jpg

Vissza a nagyi házához: Ugye a fia épp kórházban fekszik, a leégett ház miatt pedig befogadja az unokáját meg a menyét. Szóval Scotty itt van, Dot megszökött a zárt osztályról éééés pont akkor ér ide (valahogyan, valahonnan), mikor a kislány kint játszik az udvaron. A biztonságiaknak nem tűnik fel, hogy a gyerek elillan, még az ász feketének se, mert hát ők is mind csak férfiak. Hárman nyugisan cigiznek, a negyedik meg a muffint zaklatja. Utóbbi káromkodott, akkor ő is rosszember. Valószínűleg a nők azért nem káromkodnak, mert most már minden gonosztevő egyértelműen férfi (Roy, Aligátor, Öreg Harapnivaló és ezek szerint a reggeli péksütemény is). 

fargo_s05e05_2160p_web_h265-successfulcrab_1670.jpg

Ezek után jön egy újabb életszerűtlen jelenet, amiben Juno egyébként fantasztikus, de a rendőrnő alakítója nem tud felnőni hozzá. Sajnálni kellene? Ő ment hozzá ehhez a gyökérhez... És miért ilyen kedélyes egy gyilkossal, aki szökött elmebeteg, többszörös garázda, rátámadt egy rendőrre, most meg betört a házába. Miért ilyen megértő vele? A szekvencia mélypontja Scotty "A hercegnők ostobák" kijelentése. Hát hogyne, le kell számolni az összes klisével, a gyereknek nincs rózsaszín ruhája, a szobájában katona-figurák vannak, fiúneve van, fiús sportot játszik (hoki), fiús ruhákban jár.. De a szülei nevelték így? A nevét végülis ők adták. Ez súlyos kérdéseket vet fel! 

fargo_s05e05_2160p_web_h265-successfulcrab_1659.jpg

Mikor a zsaru rágyújtott, meglepődtem, szerintem eddig senki sem cigarettázott és ő ugye az egyik pozitív szereplő. Az ekkor következő utolsó életszerűtlen beállításban ott ülnek a gyerek halló- és látótávolságán belül, aki nem hallja őket, pedig a rendőrnő fel is emeli a hangját... A végére kapunk egy kis matematikai feladványt, mert Dot azt mondja, 17 volt, amikor összeházasodtak Roy-yal, Roy szerint ez 2012-ben esett meg, tehát Dot 1995-ben született. Eszerint 24 évesnek kellene lennie, Juno pedig 34... A lezárásnál újabb hatalmas KIA-reklám (kié ez a kocsi és hogy kerül Dothoz?), majd kiderül, hogy a rendező Dana Gonzales volt, így máris értem a "mexikói erőszaktevők" kiszólást.

Utólagos szerkesztés: Furcsa, de Dot lábai már akkor be vannak kötözve, amikor kikel az ágyból a nagyi házában. Nem emlékszem olyan jelenetre, ami indokolná ezeket a kötéseket.

fargo_s05e05_2160p_web_h265-successfulcrab_1892.jpg

Sajnálom ezt a részt, mert a kórházi csiki-csuki nagyon izgalmas, de az elképesztő mennyiségű pofátlan propaganda meg az élettől teljesen elrugaszkodott forgatókönyvi húzások tönkretették az élményt. Plusz kimaradt a bérgyilkos meg a fekete zsaru. Feltételezhetően Dot most bosszú-hadjáratra indul, valószínűleg Roy ellen, de előtte még talán a nagyit is megszívatja (vagy a muffinját). Lehetséges, hogy a bérgyilkos és Dot akaratlanul összefognak majd a sheriff ellen, egyik elteszi láb alól, a másik meg leszámol a fiával. Az indián nőről most már végképp képtelen vagyok eldönteni, merre fog haladni, de ez a szál annyira nem is érdekel. 

Szólj hozzá!

Címkék: hírek sorozat

A bejegyzés trackback címe:

https://junotemple.blog.hu/api/trackback/id/tr7218281395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása