Juno Temple Rajongói Oldal

Az első magyar Juno Temple rajongói oldal! A Minden ami Juno menüpont alatt minden fontos dolgot megtudhattok róla, az Interjúkban vele készült eredeti nyelvű, általam magyarra fordított beszélgetéseket olvashattok, a Hírek-rovatban pedig a vele történő, éppen leginkább aktuális eseményekről tájékozódhattok. Angol nyelvű anyaoldal: junotemple.us

Juno a tvben/moziban

Rovatok

Tévésámán többi oldala

Friss topikok

Fargo - 5. évad, 10. rész

2024.01.28. 20:03 Tévésámán

Igen sokáig halogattam a befejező epizódot, egyrészt mert fájdalmas nézni, másrészt mert rengeteg a teendőm minden résszel. Írni róla ide egy bejegyzést, közben megcsinálni a képeket, amiket először ide fel kell tenni, de ehhez előbb kell a szöveg; aztán kiválogatni a képeket, kicsit szerkeszteni rajtuk és feldobni a nemzetközi oldalra. Közben vissza kell tölteni a torrentet (aki ezért a mocsokért fizet, az szégyellje magát), aztán a hivatalos oldal közösségi média-felületein is hirdetni kell, szóval viszi az időt rendesen. Ha 5%-nál jobban érdekelne a sorozat, akkor persze könnyebben menne, viszont ezen a héten elkaptam valami igen durva köhögős vírust, úgyhogy nem akartam még ezzel is terhelni magamat. 

Mióta nem jártam erre, kb. 3 kattintás érkezett az eddigi bejegyzésekre, ezt hálásan köszönöm, remélhetőleg fel tudtam nyitni legalább egy ember szemét vagy meg tudom óvni attól, hogy pénzt költsön erre.

fargo_s05e10_2160p_web_h265-successfulcrab_0048.jpg

Indulunk! Aligátor, akit megkötözve, megverve és megvakítva magára hagytak valahol Roy birtokának szélén, egy ősöreg fa kemény kérgét használva megszabadul a kötéltől, ami megbéklyózza. Ezt jóval hitelesebbnek tartom, mint Dot szabadulását az előző részben, mivel senki se törődik vele, senki se őrzi, lánc helyett csak kötél van rajta, van ideje és nincs más lehetősége, szüksége lesz a kezére. Ez a 2 perces főcím-jelenet volt az ajnározott fiatal színész legjobb teljesítménye, objektíven nézve jól megvalósított, bár a forgó kamera a végére nem kellett volna. Csak az a baj, hogy a karakter sorsa hidegen hagy, ezért szubjektív szempontból mégse volt jó. Miután végigmegy a titkos alagúton, felér a felszínre, közben a nyakából eltűnik a kötél. Persze leveheti, de miért nem mutatják? Az időbe beleférne...

fargo_s05e10_2160p_web_h265-successfulcrab_0188.jpg

Látjuk, hogy a ranch főbejáratánál farkasszemet néznek egymással a kinti "jófiúk" a benti rosszfiúkkal, azonban a hátsó kapunál (?) mindössze két őr ácsorog, plusz egy pasi sétálgat ott ráérősen; a háznál nincs senki; a főkapunál pedig a különösen feltűnő színű egyenruhás különcsapat különösen nagy számban elvonul, de bentről senki se figyeli vagy követi őket. Úgy látszik, a kerítés csak dísznek van, mert néhány méter után már bent vannak a háznál. De akkor minek kell kapu egyáltalán és miért nem a házat erősítik meg? Szinte azonnal nyilvánvaló, hogy amikor majd a tűzharc kitör (hiszen a régi színházi szabály szerint ha van egy puska a falon, annak a darab során el kell sülnie), az első lövést majd valamelyik csúnya, fehér neonáci adja le - ez tényleg így lesz, ám maradjunk még egy kicsit a háznál!

fargo_s05e10_2160p_web_h265-successfulcrab_0303.jpg

A Bibliát idézgető, arra hivatkozó Roy most nyitásként leköpi a kápolna padlóját, mert már annyira gonosz, hogy semmi se szent számára. Elmegy a házhoz, ahol Odin egy hintaszékben üldögél, odalép az öreghez és megkérdezi, hogy nem látta-e a középkorit (leírja neki, hogy néz ki), Odin pedig köszöntés majd válasz helyett valami tök más témáról beszél. Már egyszer leírtam: Ez egy iszonyúan idegesítő szokás, de annyi USA-beli alkotásban benne van, hogy csak na! Mire jó ez? Ugyanúgy érthetetlen, mint a következő helyzet: körbeveszi őket az ellenség, össze kéne fogniuk, ki kellene tartaniuk, erre Odin, aki Roy hívására, ÖNKÉNT jött, nekiáll baszogatni az ebben a helyzetben FELETTESÉNEK számító vejét, és aztán nekivetkőznek, hogy összeverjék egymást?! És hirtelen Roy megöli az apósát? Aki a milícia tényleges vezetője? Ebben a helyzetben? Mi jöhet még? 

fargo_s05e10_2160p_web_h265-successfulcrab_0338.jpg

MI EZ A BAROMSÁG? Szó szerint ezt mondtam, kétszer egymás után, jó hangosan, mert MI EZ A BAROMSÁG: Karen, aki eddig kiütve hevert valahol, most felkelt és pont most jön oda és mégiscsak összeborul Dottal, aki most ott áll puskával Roy előtt és lelövi, de csak a hasába kap egy golyót. Miért nem fejbe lövi? Menjen csak börtönbe? Dot most már Batman? Ezt a lövést Witt Farr meghallja a telek túloldaláról, de a háznál persze nincs senki, Roy emberei közül meg nyilván mindenki süket. A baj az, hogy 9 rész eltelt, mégsem lehet megmondani, pontosan mekkora Roy ranch-a, milyen irányba és távolságra vannak egymástól a rajta található egyes objektumok és ezért megmagyarázhatatlan, hogy: A külön-osztag hol meg hogyan jut be? Ha ostromra készülnek, akkor senkinek nincs annyi esze, hogy körbemenjen, megnézni a védműveket? Ráadásul úgy tűnik, mintha Farr járőr parancsára egyszerre odateleportálna az egész osztag a házhoz (tiszta Red Alert). Na, és ugye, miként megmondtam, a csúnya fehér nácik lőnek először.

fargo_s05e10_2160p_web_h265-successfulcrab_0366.jpg

Ezek az álművészies vágások a zenével is csak az időt húzzák. Ezek azért vannak, mint a hatalmas SzíDzsíÁj-csatajelenetek a Marvel-filmekben: Addig se kell a történettel foglalkozni. Roy és Witt Farr találkozása a titkos átjáróban igazán értelmetlen. A néger nem veszi észre a sheriffet, mert nem lehet észrevenni, ugyanis tök sötétben áll az ajtó mögött; ő pedig nyugodtan ott maradhatna és megvárhatná, amíg a járőr lelép, de ehelyett mindketten gatyáznak, Roy megindul a késével, aztán a zsaru hirtelen észreveszi, pedig semmivel se hívja fel magára a figyelmet. Végül az egyetlen erkölcsileg feddhetetlen alak is kimúlik, ezúttal persze premier plánban mutatják, hogy Roy ledöfi és nyilvánvalóan élvezi. De annyi esze már nincs, hogy a néger pisztolyát elvegye tőle. Komolyan nevetséges. 

fargo_s05e10_2160p_web_h265-successfulcrab_0678.jpg

Karen se hal meg, mert ugye ő is családon belüli erőszak áldozata, ezért reprezentál; és a kurva életbe, itt van Dobrev Klára és Pösze Pedro és kéjesen vigyorognak Roy-ra. Hány résszel ezelőtt is mondtam meg pontosan ezt a jelenetet? A vesztes hülyegyerek elárulja az apját, nyilván rávernek majd egy jó hosszú börtönbüntetést, de Dot megbocsát neki, mert hát ő is áldozat. És a Sztréndzsör Tingz sztárja mégse halhat dicstelen halált itt. "Az én járőröm" - a női Rambo (elnézést, Batman) bajnoka a végsőkig becsületes néger férfi. Ezt itt nem azért mondom, mert bajom van a négerekkel, sőt, Witt Farr volt a második legkedveltebb alakom az egész évadban; hanem mert őt is csak reprezentálni vették fel és tették be, pedig tényleg jó színész, a figura kaphatott volna egy rendesebb nevet meg több játékidőt. 

fargo_s05e10_2160p_web_h265-successfulcrab_0583.jpg

Nagyjából 15 perc alatt lezajlott az egész ostrom, ami nem is volt ostrom, semmit se mutattak a lövöldözésből, egy rakás szar volt és még van fél óra, ahol a nyitott kérdések elvarrása helyett majd nyilván a nagyi meg az indián nő járatja a pofáját, illetve Dot csodálatos családjában gyönyörködhetünk. Jaj, ez egyre rosszabb. Ezt ünneplik az USA-beliek. Ez nekik logikus és szórakoztató. 16:52-nél le kellett állítanom és aztán vagy fél órán át mást csináltam, csak hogy megnyugodjak. A Fargo egy akkora rakás idegesítő trágya, semmi se logikus benne, semminek nincs értelmes magyarázata, de legalább innentől érdekelt, mi lesz, mert a Ted Lasso 3. évadában kb. az utolsó 4 részt már el se indítottam, annyira gyűlöltem.

fargo_s05e10_2160p_web_h265-successfulcrab_0808.jpg

Igen, itt a család. Vajon Dot megmagyarázza a férjének, mi volt ez az egész? Ennyivel tartozik neki, nem? És a pasi meg fogja egyáltalán kérdezni? Nos, Noah Hawley-t és társulatát ez a kérdés hidegen hagyja, így egyetlen kb. másfél perces jelenetbe belesűrítik ezt a nagyival együtt. "Ez az én leányom!" - hirdeti ki az adósságok nagyasszonya, ami annyit tesz, hogy "eddig utáltalak, de miután hasba lőtted a pasit, akit minden ok nélkül szintén utálok, most már büszke vagyok rád". Egészen addig, amíg Roy karakteridegen módon le nem puffantja Dán Sírokat, a nagyinak nincs valódi oka keresztes hadjáratot indítani ellene. Erre SEMMILYEN magyarázat nincs, de ez csupán egy ilyen - lehet, hogy összeszedem majd mindazt, amit az alkotók le se szartak egy külön bejegyzésbe. 

fargo_s05e10_2160p_web_h265-successfulcrab_1018.jpg

19:11 - "Egy év múlva" - Akkor ennyi? Nem kell senki előtt semmiről se számot adnia senkinek? Dot nem kap semmit a kórházban összevert 2 emberért, akik be tudják azonosítani, hiszen van róla kamerafelvétel is, se a bérgyilkos megöléséért, se a nyomozóhatóság félrevezetéséért, se a rendőr meg a matektanár megsokkolásáért? Egyetlen apró pozitívum, hogy Juno haja itt egészen olyan mint természetes formájában. Amint arra egy korábbi bejegyzésben utaltam, semmit se mondtak el nekünk Witt Farr magánéletéről, de itt most megtudhatjuk, hogy "nem volt házas, csak egy Mázlis nevű macskája volt és hat húga". Magától értetődő, hiszen ebben az évadban minden férj gyökér, asszonyverő és/vagy alkoholista. Ráadásul valahogy mindegyik fehér, még az indián nőé is az. 

fargo_s05e10_2160p_web_h265-successfulcrab_1105.jpg

Vajon mi lesz most Roy-nál a beszélőn? Egy erős nő jön neki beolvasni? Naná, a nagyi az, az indián nővel... Roy-nak "rátetováltak" egy hatalmas neonáci horogkeresztet a nyakára, hogy mutassák, itt bent még gonoszabb lett. Az egyesült államokbeli nézők talán tényleg annyira ostobák, hogy egy hét alatt elfelejtik, ki kicsoda, ezért kell minden jelenetben megerősíteni, hogy "ő a gonosz"? Hála Istennek, megkapjuk a "feltett kérdés helyett valami tök másról beszélek" párját, a "ha valami illegális dologról van szó, akkor azt nyilvános helyen, jó hangosan kell a másikkal megbeszélni"-t. Ezt a következő párbeszédet nehéz értelmezni: "Rendkívül keresztényi tett." "Óh, ennek nincs köze ahhoz a könyvhöz. Egy sokkal régebbi írás, amit kőbe véstek." Van egy tippem, mire utalhat. A bosszú oka az, hogy Roy három asszonyt is tönkretett, de a nagyi még azelőtt kezdett bele az ellene folyó háborújába, mielőtt bármit tudott volna róla. Ezért nincs semmi értelme annak, hogy ez a két szereplő egymásnak megy, mert a nagyinak annyi a motivációja, hogy "megszívatom, mert meg tudom szívatni". De senki mással nem csinál ilyesmit, csak olyannak árt, aki az útjában áll. Roy miben áll az útjában? 

fargo_s05e10_2160p_web_h265-successfulcrab_1411.jpg

Eddig minden egyes részben húzták az időt valami értelmetlen baromsággal, most meg minden túl gyorsan megoldódik, de mégse válaszolnak semmire, közben még mindig hátra van az epizód fele! Amikor viszont Dot belép az ajtón a lányával és a férj ott ül a kanapén, akkor már nyilvánvaló volt, hogy jön kedvenc középkori bérgyilkosom, Öreg Harapnivaló. Ki kell hangsúlyoznom, hogy a közösségi médiában megkönnyezték, megtapsolták ezt a félórás jelenetsort. 

fargo_s05e10_2160p_web_h265-successfulcrab_1384.jpg

Tehát: Adott a női Batman, aki éppen "Bruce Wayne", hazatér az otthonába, nem számít harcra. Vele van a világról semmit sem tudó, semmiféle harci értékkel nem rendelkező kislánya meg a tehetetlen férje; aki, mint látjuk, önszántából beengedi a házába a nála jóval megtermettebb, ijesztő külsejű Ole Munch-ot. Abba a házba, amit már kétszer megostromoltak és felgyújtottak. És adott a megállíthatatlan, félezer éves, halhatatlan bűnevő, aki elszámolásért jött. Mi lehet ebből? 

1. lehetséges kimenetel: Oola Moonk (vagy inkább Ula Munch?) megdádázza Dotot. Ez a legnyilvánvalóbb lehetőség és szerintem mindenki ezt várta.

2. lehetőség: Moonk azt mondja, "egy font hiányzik", amivel valószínűleg az elveszett fülére utal. Itt arra gondoltam, Dot talán terhes és a középkori tesz róla, hogy elvetéljen? 

3. Ula Munch megeszi Dot bűneit is. Ennek nem tudom, mi lett volna az értelme, de ebben a szériában ez helytelen kérdés.

4. Fogják a legkirályabb szereplőt és nevetségessé teszik. Tulajdonképpen ez történik.

Elmondják nekünk a középkori történetét, de mivel ő természetfeletti alak, ezért nincs szükség rá, hogy a szánkba rágják, mit hogy csinál, plusz a 3. epizód fele erre ment el. Azt kellene elmondani, hogy Dot miként volt képes végrehajtani, amiket tett! "az adósságot el lehetne engedni?" - AZ ANYÓSOD EBBŐL ÉL. Ebből nevelte fel a FÉRJEDET.

fargo_s05e10_2160p_web_h265-successfulcrab_2161.jpg

Szóval, nem viccelek, Dot családja nyugisan elbeszélget a középkorival, aki irtó kellemetlenül érzi magát, végül befogják sütit sütni és megebédeltetik. Egyetlen pillanatra se veszik komolyan azt, amit mesél. Utána, mikor Dot átadja neki a sütit, még mindig azt hittem, lesz annyi a készítőkben, hogy akkor hirtelen eltűnik vagy porrá válik, mint Orlock gróf, de nem. Nem, annyi történik, hogy beleharap, rág hármat, aztán elkezd nevetni és vége. 

Ennyi volt. Ez az USA-beli minőségi televíziózás. 

Utólagos megjegyzés: Vajon Scotty mit tud Witt Farról, akinek virágot tesz a sírjára? Ezek szerint Dotnak kellett mondania valamit erről az egészről otthon, de mit mondott? 

Szólj hozzá!

Címkék: hírek interjú

A bejegyzés trackback címe:

https://junotemple.blog.hu/api/trackback/id/tr3318313363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása